Sport Vodeni sportovi

veliki uspjeh u beogradu

Splićanka je svjetska rekorderka u ronjenju na dah

veliki uspjeh u beogradu

Članovi hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah vratili su se iz Beograda s 13. Otvorenog AIDA prvenstva sa sjajnim rezultatima.

Najimpresivniji rezultati s natjecanja su svakako novi svjetski rekordi u bifin disciplini, ronjenju na dah s dvije peraje, koje je u muškoj konkurenciji postavio Boris Milošić, član Ronilačkog kluba “Split”, s preronjena 234 metra, jednako kao i Riječanin Vitomir Maričić iz zagrebačke “Submanije”, dok je u ženskoj konkurenciji svjetski rekord od 186 metara postavila Splićanka Lidija Lijić Vulić, također članica “Submanije”.

Odlične rezultate u toj kategoriji ostvarili su i Jure Pisac iz RK “Split” kao treći u bifinu, te trećeplasirana Lada Sartori iz istog kluba.

Natjecanje je bilo zanimljivo jer je jedino u regiji imalo “world record status”, što znači da su sudili suci najvišeg ranga koji mogu dosuditi svjetski rekord, a kao preduvjet trebalo je proći antidopinšku kontrolu. Ronioci su se nadmetali u četiri discipline, statika (držanje daha u mjestu), dinamika (bez peraja), s monoperajom i s bifin perajama.

Potonja je tek odnedavno službena disciplina i kao takva je propisana s najnižom normom za svjetski rekord. Za žene je to prelazak 182 metra, a za muškarce 225 metara. Na prvenstvu u srbijanskoj metropoli nastupili su domaći sportaši, te njihove kolegice i kolege iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Turske.

RK “Split” posebice se može pohvaliti uspjesima svojih članova, jer su Veljano Zanki, Lada Sartori i Jure Pisac prvi u klupskoj kategoriji, Zanki je ukupno najuspješniji natjecatelj, dok je to kod žena bila Sartori.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi