Sport Vodeni sportovi

između zaveslaja

Tradicionalna veslačka regata osmeraca: Oxford se u Spinutu revanšira Cambridgeu

između zaveslaja

Bliži se proslava dana grada Splita i njegova zaštitnika Sv. Duje, a to protekla gotovo dva desetljeća znači i povratak veslačkog spektakla - Međunarodne regate Sv. Duje. Ove godine to je njezino već 17. izdanje. U subotu na regatnom polju u Spinutu 12 muških i 10 ženskih posada natjecat će se u utrkama sveučilišnih osmeraca, što je svojevrsna predigra glavnom događaju u nedjelju na splitskoj Rivi, a to je utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita.

Upravo su posade dvaju najcjenjenijih engleskih sveučilišta, koje već 14 godina u nizu stižu na utrke osmeraca, te koje daju cijelom ovom događaju na dodatnoj važnosti jer će oba sveučilišta u grad pod Marjanom dovesti identične sastave koji su nedavno vesla ukrstili na njihovu znamenitom međusobnom okršaju na Temzi, „The Boat Raceu".

Osim njih, nastupaju i brojna druga sveučilišta iz Europe, kao i domaća iz Splita, Zagreba i Dubrovnika. Regata je najavljena u impresivnom zdanju splitske Galerije Meštrović na Mejama, uz prisustvo gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, velikog prijatelja sporta i nekadašnjeg veslača koji je naglasio turistički segment ove priče:

- Zadnjih par godina pokazali smo da se grad Split pozicionira kao ozbiljan turistički punkt u Europi. Imamo kombinaciju sporta, kulture, glazbe i drugih događaja. Osim pučke i duhovne svečanosti, Sudamja postaje i brend te međunarodno relevantna manifestacija. Dobro raspoloženi Opara je dodao:

- Ove godine neću veslati, ali dogodine u utrci legendi hoću! To treba osjetiti, to je veslačka Formula 1. Kad si unutra, tih 200 metara „prašenja" po Rivi je bolje od... Puno toga!

Splitski se poteštat čak okušao i u ulozi novinara pa je zlatnog olimpijca i legendu Oxforda Luku Grubora upitao koliko osvajača olimpijskih i svjetskih medalja sudjeluje na regati.

- Iako sam išao u MIOC, past ću na ovom pitanju - nasmijao se Grubor, koji sudjeluje i u organizaciji utrke.

- Ne znam točnu brojku, ali od 2000. do danas imali smo barem dvije zlatne olimpijske medalje na svakoj regati i svake godine svjetskog prvaka. U Tokiju 2020. moći ćete pobrojati tko je sve bio u Splitu. Na to smo ponosni.

U organizaciji je dakako i HVK Gusar čiji je predsjednik Mirko Ivančić rekao kako se malo koja manifestacija u veslačkom svijetu može mjeriti s ovom.

- Ovo je šou, mamac za turiste i zaljubljenike u veslanje. Oxford i Cambridge ne bi dolazili svih ovih godina da ne osjećaju ono nešto. Druže se i rade ono što u Londonu možda ne uspijevaju jer su tamo smješteni na različitim krajevima grada.

A postoji li mogućnost da se ponudi nešto novo, poput toga da netko iz kraljevske obitelji dođe u Split?

- Kad oni zaveslaju, neka dođu! - odgovorio je Opara.

Grubor je bio konkretniji:

- Razmišljamo o premještanju na dužu stazu na potezu od Lučke kapetanije do ACI-ja i natrag. To je ogromni zahvat koji će ovisiti o budžetu, no bila bi to prava fešta u centru grada.

Prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i međunarodnu suradnju Alen Soldo dodao je kako je ova regata medijski najeksponiranija i najznačajnija manifestacija u sveučilišnom sportu, dok je Silvija Bareša iz Ureda uprave i komunikacija OTP Splitske banke istaknula kako će njihova banka i dalje biti uz ovaj projekt.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi