Sport Strani nogomet

barcelonina želja

On je po statistici najkompletniji vezni igrač na svijetu, iako vam njegovo ime ne bi prvo palo na pamet

barcelonina želja

Kada se priča o najboljim veznjacima svijeta, njegovo ime vam vjerojatno ne padne prvo na pamet, ali statistika pokazuje da je Marco Verratti najkompletniji vezni igrač na svijetu.

S vrijednošću od 75 milijuna eura nitko ne sumnja u Talijanovu kvalitetu, ali ne spominje ga se često u kontekstu Kantea, De Bruynea, Kroosa ili Paula Pogbe.

Iz Statsbomba, tvrtke koja je jedna od vodećih u svijetu kada je u pitanju statistička analiza nogometne igre, objavili su graf u kojem su vidljive Verrattijeve kvalitete i njegov utjecaj na igru.

Igrač PSG-a prošlu sezonu je završio s ukupno 91% točnih dodavanja, što ga svrstava iza primjerice Kroosa ili Thiaga, ali ispred Pogbe i Busquetsa.

Sudjelovao je u stvaranju 1.2 pogotka po utakmici u prosjeku i imao asistenciju svako petu utakmicu, što nije loše s obzirom na to da igra na poprilično povučenoj poziciji, iako se treba uzeti u jednadžbu činjenica da nastupa za momčad koja je izrazito dominantna u svojoj ligi.

Također, talijanski reprezentativac bilježi skoro četiri uspješna starta po utakmici, 1.25 presječenih lopti i jedan "turnover", što pokazuje koliko je koristan i u obrani.

Za statistiku se često kaže da je kao bikini, ali komplet obrambenih i napadačkih kvaliteta koje Verratti posjeduje rijetko se viđa.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet