Sport Strani nogomet

poseban trenutak

Jurčević: Nastojati ćemo odigrati i nešto prema naprijed

poseban trenutak

Nogometni život ponekad piše posve bizarne priče. Jedna od njih je i ona o izborničkom prvijencu Nikole Jurčevića. Rođeni Zagrepčanin, igrač i trener Dinama, hrvatski reprezentativac i pomoćnik izbornika (Slavena Bilića), u četvrtak će debitirati u Maksimiru – protiv Hrvatske!

Deset godina je Jurčević bio najodanijim suradnikom Slavena Bilića. Radili su zajedno u hrvatskoj reprezentaciji, moskovskom Lokomotivu, istanbulskom Bešiktašu i londonskom West Hamu. 

Postoji anegdota prema kojoj čelnici Nogometnog saveza Azerbajdžana godinama već pokušavaju (pri svakoj izborničkoj smjeni) angažirati Slavena Bilića. Međutim iz raznoraznih razloga bivši hrvatski izbornik nikada nije stigao u Baku. No, Azeri su doveli Roberta Prosinečkog (vodio je reprezentaciju Azerbajdžana od 2014. do 2017.). Prvi izbornički pick nogometnim dužnosnicima u Bakuu i prije mjesec dana bio je Slaven Bilić. Ali, ugovor je potpisao Nikola Jurčević... 

Stručni stožer nogometne reprezentacije Azerbajdžana nikada se lakše (i kraće) nije pripremao za jednu utakmicu. Naime, uz Jurčevića u stožeru Azera su Mario Tokić, kao prvi pomoćnik, te kondicijski trener Frano Leko i analitičar Armin Alibegović.

- Možemo slobodno reći kako o protivniku doista sve znamo. Jedino je problem što nismo sigurni koliko nam to može pomoći. Deplasirano je uopće uspoređivati momčadi Hrvatske i Azerbajdžana. FIFA-ina ljestvica sve govori. Hrvatska je za Azerbajdžan drugi svijet. No, nogomet je specifična igra u kojoj ne pobjeđuju uvijek favoriti – ističe Jurčević. 

Novi izbornik Azerbajdžana nalazi se u pomalo paradoksalnoj situaciji: kudikamo bolje poznaje protivničku od svoje momčadi!?

- Sretna je okolnost što većina kandidata za reprezentaciju igra u domaćim klubovima. Svega su petorica vani. Naravno da sam se o nogometu u Azerbajdžanu posavjetovao i s njihovim bivšim izbornikom Robertom Prosinečkim.

A u rezidencijalnoj četvrti Bakua, kao moj susjed, živi i igrač Karabaha, Filip Ozobić. Upravo Karabah i Neftči daju najviše igrača u reprezentaciju. 

Od momčadi Azerbajdžana u Maksimiru se očekuje – totalna defenziva. 

- Bilo bi kontraproduktivno braniti se svih 90 minuta. Nastojati ćemo odigrati i nešto prema naprijed, ali pritom će se sigurno nešto pitati i hrvatske nogometaše. Ipak su oni izraziti favoriti u ovoj utakmici – zaključio je Jurčević.   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet