Sport Strani nogomet

ajmo naši!

Zdravko Reić: Ne budemo li srljali, možemo izvući 0:0

ajmo naši!
Kad nam je ždrijeb podario nastup na premijeri Mundijala, svi smo se složili da je to bio dar s neba, u interesu promocije Hrvatske. Onda, kako se počeo približavati taj dvoboj, svi se nadamo da će se Vatreni predstaviti u najboljem svjetlu, neki vjeruju u snagu izabranika Nike Kovača, odnosno računaju da Brazil nije baš u top formi,a što se mene tiče uzdam se u mirakul. Kako do toga boda?

Ovako: držim da ćemo vrlo teško zabiti gol iz akcije, možda nekako i uspijemo iz prekida, ali moja vjera je u rezultat od 0:0. To se može i dogoditi uz napomenu da ne bude nekog glupog kiksa naše obrane. I što duže budemo čuvali netaknutom mrežu Stipe Pletikose to će nam, odmakom vremena, šanse za iznenađenje rasti.

Dakle, ključ je u obrani, ali ne i bunkeru. A to znači u prvom redu savršeno kontrolirati prostor, posebno pojas na bokovima i pred kaznenim prostorom. Udvajanje na protivnika s loptom, to je formula. I bez faula na dvadesetak metara od naših vrata.

To se sve može postići u slučaju da naši igrači prednjih linija dobro kontroliraju loptu, da ne srljaju u napad, već da više razmišljaju kako pomoći obrambenoj liniji. A dogodi li se da samodopadno krenemo u ofenzivu, bez osigurača obrane, uvjerit će se naši u zabludu. Brazil možda komplicira u napadu, ali im je obrana besprijekorna, nju ne mogu narušiti ni naše ekstra klase Luka Modrić i Ivan Rakitić.

Kad bi tražio model kako igrati s toliko jačim rivalom onda bi odabrao način iz dvoboja sa Španjolskom na prošlom Euru. Sjećate se, bilo je 0:0 do 93., onda su se naši otvorili, išli po gol za pobjedu i genijalni Iniesta je spakirao prigodu za Navasa… Eto, kad bi se ponovilo tu predstavu mogao bi se dogoditi mirakul.

Dodatak: tu utakmicu igrali su Pletikosa, Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Modrić, Rakitić, Perišić i Jelavić, dakle osmorica iz sutrašnjeg sastava.


ZDRAVKO REIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet