Sport Strani nogomet

glavni favoriti

Pogled iz brazilskog kuta: Nemate šanse, obrana vam je slaba točka

glavni favoriti
Poslije prošlogodišnje pobjede na Kupu konfederacija, pogotovo načina na koji je Brazil u finalu isprašio Španjolsku (3:0), svi su u Brazilu, a držim i znatno šire, u svijetu, sigurni da naša reprezentacija igra glavnu ulogu na Mundijalu. Tu sam u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci, pratim na izvoru sva događanja u vašem nogometu i moram priznati da cijenim Vatrene znatno više nego ranije, prije mojeg dolaska u vašu lijepu zemlju. Međutim, bez obzira što su u nogometu čuda moguća, pa i česta, moram otvoreno najaviti: nemate šansi izbjeći poraz.

Naš tabor je opterećen pritiskom da Neymar i drugi nižu pobjede, od prve utakmice do finala. Taj pritisak je posebno velik na ovoj startnoj utakmici jer kod nas je raspoloženje takvo da Brazil od prve mora pokazati svoju sposobnost i snagu. S tog aspekta vašoj momčadi je lakše, kako se to voli u Hrvatskoj prikazati, “nemate što izgubiti“.

Cijenim vašu reprezentaciju, imate nekoliko superstarova, posebno u manevru, odnosno u ofanzivnom segmentu igre. Ali imate problema s obranom, pogotovo s lijevim bekom. Bit će zanimljivo otkriti kako, na koji način je Felipe Scolari pripremio rješenja da te slabosti iskoristi. Scolari je trener koji zna formirati grupu, stvoriti homogenost, natjerati sve igrače da igraju za kolektiv. S druge strane Kovač ima slične sposobnosti, ali je tu prekratko vrijeme.

Zanima me kako je vaš izbornik Niko Kovač predvidio razvoj utakmice, kako će spriječiti da Brazil ne uguši vašu igru. Konkretno, kako će se Srna nositi s Neymarom, ali i Marcelom na svojoj strani, odnosno koji su kapaciteti Vrsaljka da se suprostavi Hulku i Daniju Alvesu na drugom boku. Posebno, kako će se razvijati igra u srcu manevra, kako će se vaši postaviti protiv Oscara ili Williana, koji su po meni udarna snaga naše reprezentacije.  

I ne zaboravite, Brazil ima vjerojatno najbolju obranu, stoperski par Thiago Silva i David Luiz (s Danteom na klupi), tako da se vaši napadači neće nauživati.FELIPE CURY / TV GLOBO

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet