Sport Strani nogomet

‘SLOBODNA’ na SP-u

Navijači na ulicama Brazila: Sanjamo da će biti 2:1 za Vatrene!

‘SLOBODNA’ na SP-u
Sao Paulo u crveno-bijelim kockicama. Kako se utakmica Brazila i Hrvatske približava, tako je na ulicama grada domaćina otvaranja Svjetskog prvenstva sve veći broj hrvatskih navijača.

Razasuti su diljem desetmilijunskog megalopolisa, ali uvijek se naleti na naše. Brate, barem smo po šahovnici prepoznatljivi na kilometar. To našim navijačima kažu i stanovnici, oduševljeni pojavom hrvatskih dresova na ulicama svojega grada.

Croacia, Croacia!

– Croacia, Croacia – vikali su dječaci na biciklima u jednom parku u širem centru Sao Paula za dvojicom Zagrepčana Dariom Ivićem i Goranom Stanićem.

Iz Sao Paula: Frane Vulas
– Krenuli smo u petak iz Zagreba zrakoplovom preko Lisabona do Sao Paula. Odmah navečer smo produžili na autobus za Rio u koji smo stigli u subotu ujutro. Kada smo već ovdje, onda smo odlučili skočiti i do Rija. Tamo smo proveli tri dana i bilo je odlično. Copacabana je savršena, more, pijesak, žene... Doduše, tek smo zadnjeg dana tamo našli naše navijače, iz Zagreba, Splita, Njemačke, Argentine... Bilo je ludilo, pjesma, zezancija – priča nam Dario.

– Bilo je to veliko okupljanje na Copacabani, bio je i vatromet. Skupili su se s nama i Englezi, Francuzi, Čileanci, Kolumbijci... Sada se u Sao Paulu pripremamo za utakmicu – dodaje Goran.

Goran i Dario su dokaz da se za relativno male novce moglo do Brazila.

– Mislili smo da je nemoguće otići na drugi kraj svijeta, a onda smo prije dva i pol mjeseca rekli sebi zašto ne bismo otišli! Ja ću potrošiti 12-13 tisuća kuna. Prijevoz košta 7000 kuna, hotel još 1500 i još ovako nekoliko tisuća za ostalo. Goran je našao karte, ja smještaj. Stalno nešto tražimo, “guglamo”. Bit ćemo tu sedam dana, samo na prvoj utakmici, nažalost zbog posla se moramo vratiti – kaže Dario. Obojica se čude kako Brazilci nisu spremni za goste iz inozemstva, kako gotovo nitko ne zna strane jezike.


– Oni nisu spremni za nas, ali mi jesmo za njih! Kada se skupimo svi i kad to bude hrvatska fešta u Sao Paulu.

Čekamo samo da se skupimo u velikom broju. Vjerujem u odličnu atmosferu i da nećemo izgubiti – tvrdi Goran, koji je kao i Dario veteran Eura 2008. i 2012. godine.

– Ovaj Brazil nije bauk. Ako se dobro posložimo i budemo ozbiljni, možemo i pobijediti. Uh, da ih pobijedimo usred Sao Paula na otvaranju! Mislim da bismo morali skinuti dresove i pravac aerodrom! Sretno, naši! – dodaje Dario.

Dok smo razgovarali, počeli su pristizati i drugi hrvatski navijači. Mate Jukić iz australskog Sydneyja, inače Splićanin, Ante Nazor iz Canberre, inače iz Sumpetra, te David Lambaša iz Pertha čiji su roditelji Šibenčani.

I preporuka je za hrvatske navijače da se ne šetaju sami, ne toliko zbog straha od domaćih navijača već zbog straha od oružanih pljački. Zato se treba držati u skupinama.

– Bit ćemo tu u Sao Paulu tri dana, onda ćemo otići do Rio de Janeira, pa pratiti hrvatske utakmice i nadam se Australiju. Došli smo pratiti Hrvatsku i provesti se s našim navijačima. Dao Bog da nas bude što više i da se dobro suprotstavimo Brazilu na otvaranju. Bit će naših. Uvijek kada se misli da će nas biti malo, dođe nas mnogo – priča nam Mate s australskim naglaskom.

Očekuje se u četvrtak (danas) u Sao Paulu i do 5000 hrvatskih navijača.

– Bit će 1:1! – prognozira Mate.

– Ovo je najvažnija utakmica Hrvatske u zadnje četiri godine i mi ćemo biti na njoj! – oduševljeno će Ante.

– Žao mi je samo što ne igra Šimunić. Bit će neriješeno, ali sanjam 2:1 pobjedu. Morali smo doći navijati za Hrvatsku, da pokažemo da smo veliki iako smo mala nacija. Velika je stvar što mala Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo - ne skriva sreću Ante.

Mate, Ante i David proputovali su pola Zemlje da bi gledali Hrvatsku. Iz Australije preko Johannesburga do Sao Paula.

– I više od pola planete! U avionu smo bili 22 ure. Došli smo zbog Hrvatske, ali gledat ćemo i Australiju – kaže David.

S Meksikancima je brzo pao dogovor o zajedničkom prolasku u drugi krug natjecanja / FRANE VULAS

Brasil, Brasil!

U međuvremenu su uz Zagrepčane i Dalmatince, koji predstavljaju i dijasporu, stigli i Slavonci i još jedan Dalmatinac, također iz dijaspore. Krešimir Petrović iz Francuske, korijenima iz slavonske Orahovice, Dražen Marić iz Dubrovnika, te Mate Janjić iz Otoka kod Vinkovaca, s tim da potonja dvojica žive i rade u Luksemburgu.

Hrvatska u malom našla se na drugom kraju svijeta u Sao Paulu.

– Nas trojica prijatelja smo se našli, često idemo na utakmice nogometne i rukometne reprezentacije Hrvatske.

Ne propuštamo velika natjecanja. Neka bude 1:1. Veliki je pritisak na Brazilu. Nedostajat će nam Mandžukić – kaže Krešimir.

Tko će dati gol za Slavonce je suvišno pitanje.

Olić, naravno! Kad nema Mandžukića, onda će im ga zabiti Olić – odgovorio je Krešimir.

A onda su na ulazu u kafić iz štekata meksikanski navijači, rivali iz skupine, zapjevali Hrvatima. Vrlo brzo rodilo se prijateljstvo. Uslijedili su zagrljali, čak i poljupci od strane jedne Meksikanke. Nećemo imenovati “žrtvu”. A pao je i dogovor.

– Croacia and Mexico to second round? – pa je uslijedilo gromoglasno.

– Ole! Ole!

No, s jednog stola kontrirale su dvije Brazilke.

– No, no! Brasil! Brasil!

– Sorry, već smo se dogovorili.


‘Vidimo se u drugom krugu’

Mate i Dražen su iz Luksemburga, a prijatelj Krešimir je iz Francuske, no vrlo je blizu granice.

– Tek smo stigli. Ovo je ipak nešto veće od Luksemburga, ha, ha! Može se mjeriti s Parizom, Londonom, Berlinom, iako je Sao Paulo još mnogo veći. Priželjkujem remi s Brazilom, ali važnije je da prođemo u drugi krug. Ostale dvije utakmice ćemo dobiti – rekao je Dražen.

U skladu s dogovorom, s Meksikancima?

– Mislim da ćemo dalje mi i Brazil, ipak smo mi kvalitetnija i iskusnija momčad od Meksika. A onda je poslije sve moguće. Nadam se da ćemo što dalje – nada se Dražen.‘Izvući ćemo se i bez Mandžukića’, suglasni su tifosi / FRANE VULAS

Stižu Slavonci iz ‘ludare’

Bit će 0:0, fali nam Mandžo, pošteno treba reći. Mi smo skroman narod, dosta je nama i 0:0 – rekao je Mate Janjić “Pajso”. Njegovi iz Otoka stižu s posebnim majicama.

– Devetnaest mojih Slavonaca stiže, iz Otoka, Vinkovaca, Osijeka... Na majicama će pisati “Mi smo svi iz ludare!”.

Zašto?

– Zato što nismo normalni! Gdje god igra Hrvatska, pratimo je, mi smo tamo. I uvijek sami sebi plaćamo karte, ne plaćaju ih drugi – rekao je “Pajso” koji ne propušta ni jedno veliko natjecanje na kojem igra Hrvatska.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet