Sport Strani nogomet

KAOS U BRAZILU

Čelnici FIFA-e našli su se u situaciji koju su sami zakuhali

KAOS U BRAZILU

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff suočena je sa silnim prosvjedima i štrajkovima / afp

Nema mira u Brazilu. Odbrojavaju se sati do početka Svjetskog prvenstva, no kako domaćini jedan problem “riješe”, u slobodnom prijevodu privremeno ga odgode, pojavi se novi. Kada je riješen štrajk vozača autobusa u Sao Paulu, krenuo je štrajk radnika metroa. Kada je potonji privremeno zaustavljen, u dijelovima grada nestaje električne energije. A vozači i djelatnici gradskog metroa za srijedu (danas) su najavili nastavak štrajka. Baš na dan otvaranja turnira utakmicom Brazila i Hrvatske.

Svi se nadaju da se to ipak neće dogoditi jer bi to izazvalo nezampaćeni kolaps, ali... Umjesto fešte nogometa i za Brazil i za FIFA-u bi to značilo veliku bruku.

Prvi čovjek grada Geraldo Alckmin ostaje pri svojoj odluci kako će 42 radnika podzemne željeznice dobiti otkaze zbog štrajka, a njihovo pomilovanje bilo je uvjet štrajkaša da danas ipak budu na svojim radnim mjestima. Gradonačelnik ne odustaje, smatra ih krivcima pod optužbama zbog vandalizma. Danas će se znati više. Hoće li na cestama Sao Paula nastati kaos zbog početka SP-a?

Zadnja ruka ‘piture’

No i inače se domaćin SP-a nije iskazao u organizaciji turnira, što sve više ističu i lokalni mediji. I dnevni list “Folha de Sao Paulo” na svojoj naslovnici ističe kako se završni radovi na Areni de Sao Paulo odvijaju u zadnji čas.
Iz Brazila: Frane Vulas
Kao što smo i pisali, ispred stadiona radnici još kopaju, rade se stepenice, “pituraje” se stadion. Sve u pet do 12. Jasno je da sve neće biti do u detalja završeno navrijeme, ali barem da se sve do početka tog spektakla stadion ušminka.
Na naslovnici tog glavnog gradskog dnevnog lista stoji: “Dilma vai a tv, exalta lopa e ataca ‘pessimistas’” ili u slobodnom prijevodu “Dilma je na televiziji veličala Svjetsko prvenstvo i napala pesimiste”. A Dilma je predsjednica Brazila, Dilma Rousseff.

Najbolje da će vodeća političarka nakon silnih prosvjeda naroda po brojnim gradovima države koju vodi, štrajkova zbog lošeg socijalnog stanja... prosvjednicima reći da su bili u pravu što su milijuni, milijarde iz blagajne države koja ima mnoštvo važnijih problema otišle na organizaciju SP-a. A dokaz da jesu jest i euforija zbog SP-a koja se u Sao Paulu i ne osjeća na način kako bi trebala, kako se očekivalo.

Da nema stranih navijača, Meksikanaca, Kolumbijaca, Hrvata, Amerikanaca... teško bi se na pravi način osjećalo da je SP pred vratima. Čak su i Brazilcima važniji njihovi problemi od nogometa. Neće okrenuti potpuno leđa SP-u, ali nedostaje vatre. Koje ima na nemirnim ulicama.

Sporan je i sam stadion kapaciteta 60.000 gledatelja koji je na dosadašnjim probnim utakmicama koje su odigrane u posljednjih mjesec dana ugostio samo 40.000 navijača. U zapadnom svijetu uobičajeno je da se stadion testira pod punim opterećenjem. Pogotovo što je dio tribina Arene montažni i bit će rastavljen nakon globalne manifestacije, tako da će za potrebe Corinthiansa (kluba čiji će biti novi dom) kapacitet stadiona biti tek 48.000 mjesta.Brazilci su te testove proveli sa strojevima, drugim metodama, tako da je mnogo sumnji ostalo u zraku. FIFA se drži politike nemiješanja, iako smo uvjereni kako bi da je u pitanju neka druga situacija bilo mnogo prozivanja domaćina. Ovako su se i čelnici Svjetske nogometne organizacije našli u situaciji koju su sami zakuhali.Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet