Sport Strani nogomet

smiješna odluka

Pašalić je bolji od Močinića i Brozovića, ali nismo ni sumnjali u ‘repku’...

smiješna odluka
Nijedan hrvatski izbornik pri odabiru kandidata za veliko natjecanje nije bio posve ‘samostalan’. Redovito je značajan upliv imao liječnički ogranak stručnog stožera. Tako je i Niko Kovač definirajući listu putnika za Brazil, prije konačne odluke, morao konzultirati liječničko mišljenje.

Mate Maleš, Ivo Iličević, Ivan Strinić, Niko Kranjčar i Milan Badelj. Spomenuti kvintet zbog zdravstvenih je tegoba otpao iz konkurencije za Svjetsko prvenstvo. ‘Propuštenu priliku karijere’ najteže je podnio Badelj. Njegova je ozljeda najbenignija (aduktor). No, Kovač nije želio ulaziti u rizik angažiranja nezaliječenog igrača. Badelj ipak nije pripadnik ‘prvog ešalona’, izbornik ga nije želio čekati...

Premda je gubitak petorice kandidata hendikep svakom hrvatskom izborniku, poradi skučene kvalitete pri selekciji, Kovač je kudikamo bolje prošao nego neki njegovi prethodnici: Ćiro Blažević je, na primjer, uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj ostao bez Alena Bokšića, njegov nasljednik Mirko Jozić četiri godine kasnije nije mogao računati na Igora Tudora, a Slavenu Biliću 2008. na Euru izostao je ključni igrač i najbolji strijelac kvalifikacijskog ciklusa – Eduardo da Silva. Kovačevi izostanci ipak nisu iz kategorije – ‘nezamjenjivih’.

Ozljede navedene petorice igrača (mada nije sigurno da bi svi oni i putovali u Brazil) aktivirale su neke nove opcije. Posebice nakon ‘gubitka’ Badelja. Praktički, Kovaču je za izbor 23. putnika preostalo ‘vaganje’ između trojice kandidata – Bubnjića, Pašalića ili Močinića. Čini se da je stoper Bubnjić otpao još prošlog tjedna u Zagrebu kada se u srazu mladih vrsta Hrvatske i Ukrajine ‘nije snašao’ na deficitarnoj poziciji lijevog beka. Ostala je dvojba – Pašalić ili Močinić?  

Očima statistike, Pašalić je (individualno) imao bolju sezonu: u 30 nastupa postigao je i 11 golova (nerijetko – odlučujućih). Konačno, Pašalić je svoj potencijal okrunio potpisivanjem ugovora za londonski Chelsea. No, izbornik se u konačnici odlučio za kandidata koji igrački više podjeća na Niku Kovača. Agresivnijeg i sklonijeg defenzivnom načinu igre. Tako je Ivan Močinić postao prvim igračem u povijesti NK Rijeka, koji će biti u kadrovskom rosteru na nekom velikom natjecanju. Istovremeno, ovo je drugo veliko natjecanje zaredom na kojemu u hrvatskoj reprezentaciji neće biti nijednog igrača Hajduka.

Močinić se tako, u posljednji trenutak, ubacio s ‘waiting liste’ u zrakoplov za Brazil i pridružio skromnoj koloniji igrača iz HNL-a. Uz njega, od igrača koji su prošle sezone igrali na hrvatskom humusu još su u kadru Marcelo Brozović i Oliver Zelenika. Kakvi su izgledi da se netko od ‘hrvatskih igrača’ pojavi kao izravni sudionik Svjetskog prvenstva? Objektivno, izvjesne izglede u nekakvu minutažu ima tek veznjak Dinama, Brozović.

Pogled u retrovizor nastupa hrvatske reprezentacije sugerira kako su igrači iz HNL-a (Ladić, Asanović, Prosinečki, Šimić, Jurčić, Pletikosa, Olić, Kranjčar, Modrić, Šimunić...) nerijetko imali bitne uloge u nacionalnoj momčadi na velikim natjecanjima. Samo jednom se dogodilo (na Euru 2004. u Portugalu) da igrači iz Prve HNL nisu ostvarili nastup na završnom turniru.MLADEN BARIŠA

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last