Sport Strani nogomet

suigrač

Dante: Hrvatska će teško nadomjestiti izostanak Mandžukića

suigrač
Bayernov branič i brazilski reprezentativac Dante izjavio je da će njegova nacionalna momčad profitirati zbog izostanka Marija Mandžukića u sastavu Hrvatske u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva za 10 dane. Dante je, dakako, dobro upoznat s kvalitetom i mogućnostima svog klupskog suigrača Marija Mandžukića, koji zbog crvenog kartona koji je dobio u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za SP protiv Islanda nema pravo nastupa u ogledu s Brazilom.

- Mislim da će Hrvatima Mandžukić jako puno nedostajati. On je veliki borac, teško ga je nadomjestiti. Unatoč njegovoj suspenziji, moramo biti jako oprezni protiv Hrvatske – istaknuo je Dante.

- Već smo počeli pomalo razgovarati o Hrvatskoj. Marcelo nam stalno govori o Luki Modriću, igraču koji voli promijeniti stranu u gradnji igre i nameće visoki tempo. Izmjenjujemo informacije koje imamo kako bismo što bolje upoznali i vizualizirali naše suparnike. Važno je voditi takve razgovore. Znamo njihove dobre i loše strane. To će nam pomoći u utakmicama – veli Dante.

Veli da je spreman na ulogu trećeg izbora na pozicijama srednjeg braniča, iza Thiaga Silve i Davida Luiza.

- Naše osobne ciljeve moramo ostaviti po strani. Svi u momčadi se moramo usredotočiti samo na jedan cilj, osvajanje titule svjetskog prvaka za brazilski narod. Nismo ovdje kako bismo osobno nešto dokazivali. Thiago Silva i David Luiz su toliko dobri igrači da je njihova tržišna vrijednost čak i manja u odnosu na ono koliko uistinu vrijede. Držim da su među tri ili četiri najbolja braniča na svijetu. Zaslužili su mjesto u prvoj postavi. Moj posao je dobro trenirati i biti spreman ako se ukaže prilika.

- David i ja uvijek razgovaramo i pokušavamo poboljšati naše postavljanje na terenu. David je dešnjak, ja sam ljevak, to nam olakšava stvari. Želim uživati u svakom našem treningu, u svakoj sekundi, jer ovo je jedinstveni događaj. Ja sam osvojio puno klupskih trofeja, ali jedno je osvajati s klubom, drugo s reprezentacijom. Uzeti titulu prvaka na Svjetskom prvenstvu bi bio šlag na tortu. Ne samo za mene, već za sve nas koji smo brazilski reprezentativci.

Prije pet godina dobio je poziv za nastup u reprezentaciji Belgije, kojeg je odbio…

- Belgijanci su me 2009. godine pozvali da igram za njih, ali nikada nisam želio igrati niti za jednu drugu selekciju osim brazilske. Bilo mi je draže loviti svoj san predstavljanja Brazila nego ga prerano završiti. Inače, ova generacija Belgije je vrlo jaka. Imaju odlične igrače i kandidati su za iznenađenje na Svjetskom prvenstvu. Siguran sam da će mnogim momčadima biti težak suparnik.


TS, FOTO: AFP

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet