Sport Strani nogomet

vatreni mogu daleko

Ćiro: Modrić, Rakitić, Kovačić su bolji od francuske veze

vatreni mogu daleko
Izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Ćiro Blažević je postao 9. ožujka 1994. Do iznenadne abdikacije (uvjetovane političkim motivima) 15. listopada 2000. Ćiro je nacionalnu momčad vodio u 72 utakmice. Tu brojku nijedan od njegovih nasljednika još nije dostigao. U komunikaciji s medijima Ćiro je prihvatio novinarski aksiom - ‘’ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori’’.

Izrazito glupo pitanje

Ipak, jedno novinarsko pitanje i danas smatra - ‘’izrazito glupim’’! A ono glasi: mogu li na terenu istovremeno egzistirati Zvonimir Boban, Robert Prosinečki i Aljoša Asanović.

- Takvo je pitanje mogao plasirati samo nogometni analfabet. To su obične akrobacije bez legitimacije - otklonio bi Ćiru svaki pokušaj da ga se uvuče u raspravu na tu temu.

Pa ipak, pitanje o suživotu trojice hrvatskih fantazista gotovo je obilježilo povijesnu epohu ‘’vatrenih’’. Statistika će pritom otkriti zanimljiv podatak: samo u 20 utakmica Boban, Prosinečki i Asanović bili su u početnom sastavu hrvatske momčadi!

Neka su akcije bile spore, nitko ih nije nadigrao

Među njima su i neke koje ćemo bez razmišljanja uvrstiti među najznačajnije (protiv Nizozemske za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu), najimpresivnije (s Danskom na Euru 1996.), najefikasnije (Australija 7:0), najzahtjevnije (s Ukrajinom u dopunskim kvalifikacijama) ili taktički besprijekorne (protiv Italije u Palermu). Kritičari su Bobanu, Prosinečkom i Asanoviću spočitavali nedostatak trke i sporost akcija. Međutim i takve spore, predvidive i demodirane, nitko ih nikada nije nadigrao!

S njima je hrvatska reprezentacija izgubila samo dvije utakmice: prijateljsku protiv Slovačke u Puli, te na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, od Argentine (nakon što je ostvarila plasman u drugi krug natjecanja)! Nikada, ali baš nikada Ćiro nije posumnjao u ispravnost svoje ideje da mu tri veličanstvena tenora budu istovremeno na pozornici...

‘’Problem’’ s kojim je krajem prošljog tisućljeća živio Ćiro Blažević danas se, dva tjedna prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu, susreće i aktualni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač. I on se sukobljava s medijskom dvojbom: mogu li igrati zajedno Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić?

- Sprdali su se samnom kada sam 1998. tvrdio kako imam najbolje igrače na svijetu. I danas mislim slično. Takav vezni red kao Hrvatska, s Modrićem, Rakitićem i Kovačićem, nema nitko na svijetu! Taj Modrić je čovjek o kojemu ovisi igra prvaka Europe. Malog Kovačića užitak je gledati. Kada krene prema protivničkom golu imam dojam da može nanizati igrača koliko želi. Ili ‘’plavi anđeo’’ Rakitić, igrač genijalnog pasa. Postavljati pitanje - mogu li oni egzistirati zajedno na terenu meni je smiješno. I glupo! Jednako kao i pitanje za Bobana, Prosinečkog i Asanovića - tvrdi Ćiro Blažević.

Bolje se nadopunjavaju

‘’Sporni terceti’’ predstavljaju krvotok igre hrvatske momčadi. Nekad i sad! Mogu li se uopće uspoređivati? Skalupljeni u trijangle od igrača srodne filozofije, ali različitih profila, funkcioniraju u posve različitim sustavima igre...

- Ne usuđujem se ulaziti u bilo kakve komparacije. Razlika između generacija ogromnih je 16 godina. Moramo respektirati nogometnu evoluciju, danas su drugačiji zahtjevi igre. Mogu konstatirati tek jedan detalj zasnovan na osobnom dojmu. Iako su manje igrali zajedno nekako se Modrić, Rakitić i Kovačić bolje nadopunjavaju.

S Bokšićem bi 1998. bili svjetski prvaci

U nekim detaljima (afirmativno ozračje, momčad ‘’gladna’’ dokazivanja, ali bez rezultatskog imperativa) današnja reprezentacija podsjeća na ‘’vatrene’’ iz 1998.

- Poznat sam kao loš prognozer. No, 98. sam rekao prije Francuske - ‘’bit ćemo svjetski prvaci’’. Svi su me držali za luđaka. I danas mislim kako bismo bili prvaci svijeta da sam u momčadi imao Bokšića. A ovi Kovačevi nisu ništa slabiji od ‘’vatrenih’’...

mladen bariša

Izvorni tercet bio je pred broncu 1998. puno iskusniji

Boban (30 godina), Asanović (33), Prosinečki (29) bili su uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj kudikamo životno iskusniji nego su danas Modrić (29), Rakitić (26) i Kovačić (20). Potonji međutim imaju više nastupa za hrvatsku reprezentaciju - Modrić (73), Rakitić (63), Kovačić (8) nego Boban (35), Prosinečki (29) i Asanović (39). Do 1994. je naime hrvatska reprezentacija igrala sporadično samo prijateljske utakmice. Boban i Prosinečki imaju i reprezentativni staž u selekcijama bivše države. Modrić (Real), Rakitić (Sevilla) i Kovačić (Inter) igraju danas u većim klubovima nego njihovi prethodnici 98. - Boban (Milan), Prosinečki (Croatia) i Asanović (Derby County, na posudbi u Napoliju).

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet