Sport Ostalo

sramota

Zbog nebrige Grada, Kuća slave splitskog sporta postala 'muzej strave': zakazala elektronika na čak osam od 24 stupa, namještaj ofucan, popis star nekoliko godina...

sramota

Desetu godinu uzastopno, u okviru Noći muzeja, svoja vrata otvorila je i  Kuća slave splitskog sporta. Prošlog petka, doslovno, jedino u okviru manifestacije, jer je inače zatvorena i to – budimo otvoreni – isključivo zbog nebrige gradskih vlasti.

Radi se o tome da se već duže  vrijeme nastavlja pogubna praksa zanemarivanja te jedinstvene institucije, to jest od vremena gradonačelnika Ive Baldasara, pa se  takva praksa protegla i za vladavine aktualnog poteštata  Andre Krstulovića Opare.

Naime, dogodilo se da je, uslijed tijeka vremena, zakazala elektronika na čak osam od 24 stupa, podignuta na čast tzv. Počasnika. Zacrnili su se ekrani legendarnih splitskih sportaša Vladimira Beare, Milivoja Bebića, Mislava Bezmalinovića, Željka Jerkova, Lea Lemešića, Dina Rađe i  Damira Šolmana. 

Također još od vremena londonskih Olimpijskih igara 2012. godine nisu obnavljani popisi osvajača medalja na olimpijadama, svjetskim i europskim prvenstvima, osim toga, dio namještaja u Kući slave pohaban je do te mjere da je ona umjesto na ponos bila zapravo na sramotu grada.

Kako je vrlo precizno, uz pomoć brojača, izračunao tajnik Udruge za osnivanje Muzej sporta Splita, Mladen Cukrov, Kuću slave je te večeri posjetilo 1219 ljubitelja sport. Brojni su u knjizi utisaka ostavili poruke od kojih je posebno značajna ona slavnog splitskog olimpijca Milivoja Bebića, proglašenog tri puta za najboljeg vaterpolista svijeta:

- Više vrijedi jedan dan otvorene Kuće slave nego tisuću praznih obećanja splitskih političara.

Uglavnom, sve poruke su izraz divljenja na račun ostvarenja splitskih sportaša, ali i kritika prema gradskim i sportskim vlastima kako se to zapelo s realizacijom projekta Muzeja sporta Splita. 

Zoran Polić je tako zapisao: “Neka vidi cili svit, što ima naš Split“; Krešimir Bošković: “Šteta je da se Kuća slave drži zatvorena“; Aurora Kasalo, te Ivana i Marina Franić: “Eto što je sporta dao svome gradu“;  Mara  Jurić: “Sigurna sam da bi sve učiteljice rado vodile svoju djecu da vide Kuću slave“; Neno, Luka, Roko Rožić i Branka Matić: “Malo nas je,  ali smo najbolji“; nepoznati turist: “How nice to be here“; kapetan Stipe Maleš: „Hvala splitskim sportašima“…

Ovih dana je, napokon, u okviru priprema za splitski polumaraton, na inicijativu Turističke zajednice Splita i uz podršku Splitskog saveza sportova, krenula serija najnužnijih popravaka, kako bi maratonci, računa se na čak preko sedam tisuća sudionika, mogli razgledati i Kuću slave. Radi se o tome da su ipak, od strane Grada, osigurani novci za najnužnije popravke, treba se nadati i za povratak u život, da se tako kaže, Kuće slave.

Treba podsjetiti gradonačelnika Krstulovića i gradske vijećnike da je još 2006. dano zeleno svjetlo za Muzej, pa su vijećnici deset godina kasnije, još jednom, utvrdili gradivo i potvrdili tu odluku, ali se ipak nije pomaklo s mrtve točke. Izbor Krstulovića za gradonačelnika Splita bila je realna nada da će on kao član Skupštine udruge, naročito protagonista kulture i sporta, kao fetivog Splićanina, čovjeka od grada, na konkretan način zalagati se za realizaciju muzeja. Međutim, osim što je, u okviru svoje kampanje za izbor, najavio da će Split dobiti Muzej  sporta Hrvatske, pa je o tome nešto govorio i premijer Andrej Plenković u vrijeme fešte svetog Dujma, baš se ništa do ovih dana, dakle do ovih dana nužnih popravaka, nije uradilo.

Još od 2015. obustavljena je procedura primanja novih članova Kuće slave splitskog sporta, dvojica su – Ratko Rudić (2013.) i Branko Cikatić (2014.) – izabrani od strane Časnog suda, ali do danas nisu doživjeli inauguraciju. A kandidata za mjesto u tom svojevrsnom panteonu splitskog sporta ima podosta, na primjer Ivano Balić, Petar Metličić, Blanka Vlašić, Božo Maljković, Velimir Perasović, Dragan Holcer, Željko Klarić, Minski Fabris, kao i nekih od davnih aktera Lovro Radonjić i Tatjana Zoković–Krvavica… Međutim, nema novca, čak ni za održavanje hladnog pogona. 

U međuvremenu su ljudi koji vode Splitsko-dalmatinsku županiju, u prvom redu župan Blaženko Boban, odlučili podržati aktivnosti udruge godišnjom dodjelom 70.000 kuna… A iz proračuna grada Splita, do ovih dana, zadnjih godina odvajalo se malo, jedva za osobni dohodak tajnika.

Prošle godine je u okviru Noći muzeja, kada je sport bio glavna tema, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec najavila da će baš u splitskoj Kući slave biti središnja predstava, ali se to nažalost nije realiziralo. Odgovora od gradskih vlasti nije bilo… I to je pravi misterij, kako i zašto u gradu totalno zanemaruju razne inicijative i rad zanesenjaka za sportsku baštinu Splita?

Bjelodano je svima da je sport brand Splita, doslovno najvažniji i da zato zaslužuje Muzej sporta. A to se može realizirati na Gradskom vijeću u tri laka koraka: odlukom o osnivanju, izborom kustosa i određenom  lokacijom.

Jer tek tada se može aplicirati na fondove Europske unije kako su to uradili i brdo eura dobili za Muzej poljoprivrede u Osijeku, Muzej krapinskih neandertalaca, zatim za tvrđave i crkve u Šibeniku, Zadru, Trogiru…

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo