Stil Putovanja

hrvatska 365

Plitvička jezera - neopisiva ljepota koju treba doživjeti

hrvatska 365
Obilazak Plitvica biciklima
Plitvice su najposjećeniji hrvatski nacionalni park
Ciklame- vijesnici proljeća
Paraglajding u Bjelopolju
Zelenilo odmara dušu i tijelo
Boje jeseni na Plitvicama
Boje jeseni na Plitvicama
Boje jeseni na Plitvicama
Plitvice pod snijegom i ledom
Plitvice pod snijegom i ledom
Plitvice pod snijegom i ledom
Boje jeseni na Plitvicama
Lička juha
Panorama
Prizor od kojeg zastaje dah
Plovidba Plitvičkim jezerima
Idilični prizori poput ovog nisu nikakva rijetkost
Svečani program uz Plitvički maraton
Plitvički maraton
Skijalište Mukinje
Čarobni svijet Plitvičkih jezera, koja se sastoje od 16 jezera smještenih na području između Male Kapele i Plješivice u Lici, na nekim se kartama još uvijek naziva Vražji vrt zbog svojeg položaja i povijesti.

Legenda kaže kako su jezera nastala nakon velike suše, kad su ljudi, životinje i biljke čeznuli za kapljicom vode. Narod se neprestano molio i tada se u dolini pojavila Crna kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom. Smilovala se napaćenom narodu i uz jak vjetar i grmljavinu konačno je pala kiša. Padala je tako dugo dok razina vode nije narasla dovoljno da oformi jezera.

Vjerovali u legende ili ne, ulaskom u začarani svijet Plitvičkih jezera posjetitelji otkrivaju neopisivu ljepotu 16 modrozelenih jezera međusobno povezanih pjenušavim slapovima i kaskadama, te predivnog životinjskog i biljnog svijeta. Jezera se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 metara zračne linije.

Svi koji žele pravi odmor u prirodi, daleko od buke i stresa svakodnevice, na Plitvičkim su jezerima, jednoj od 22 destinacije projekta “Hrvatska 365”, na pravome mjestu, bez obzira na to u koje će doba godine doći.

Prirodni fenomen

Kompleks Plitvičkih jezera još je u travnju 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park.Jezera u ovom šumovitom planinskom kraju dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka.

Poseban geografski položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenskih boja, šumske staze i drveni mostići te još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je prepoznao i UNESCO i 1979. među prvima je proglasio zaštićenom svjetskom prirodnom baštinom.

Prvi ozbiljni počeci turizma na Plitvičkim jezerima zabilježeni su 1861. godine, kad je izgrađena “carska kuća” koja je mogla primiti samo tri osobe, a već 1894. godine to je područje posjetilo tisuću turista i putnika. Danas više od milijun posjetitelja godišnje uživa u ljepotama Plitvičkih jezera. Gosti mogu odsjesti u nekom od hotela, dok oni koji se žele potpuno sjediniti s prirodom mogu boraviti u dva kampa.

Biciklističke staze

Onima željnima upoznavanja i istraživanja ljepote okolnih krajeva preporučuju se i izleti u Nacionalni park Krka, gdje mogu doživjeti svu snagu te moćne rijeke koja teče preko sedam prekrasnih sedrenih slapova.

Zaljubljenici u speleologiju mogu otići na izlet u Pećinski park Grabovača i Baraćeve špilje, a ljubitelji znanosti mogu posjetiti Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu, nedaleko od Gospića, posvećen jednom od najvećih izumitelja svih vremena.Oko 150 kilometara brdskih putova raspodijeljenih na četiri uređene biciklističke staze svim će ljubiteljima ove aktivnosti pružiti neograničenu količinu zabave. Profesionalnim biciklistima vožnja ovim krajem bit će odličan trening za natjecanje, dok će rekreativcima poslužiti kao idealan način za upoznavanje prirodnih ljepota i povijesti ovog šumovitog planinskoga kraja.

Staza “Vrpile rock and roll” pastirskim putovima vodi sve do krševitog Koreničkog polja, a putovanje se može nastaviti stazom “Po polju” koja, prateći rječicu Maticu, vodi do vidikovca s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Mrsinj i Plješivicu.

Bez obzira na to putuje li se s obitelji, prijateljima ili samostalno, na Plitvičkim jezerima može se pronaći nešto baš za svakoga. Poučno-rekreativne staze šumskih ekosustava “Čorkova uvala”, dužine 21 kilometar, i “Plitvica”, dužine devet kilometara, obogatit će znanje o šumama i šumskim ekosustavima, te važnoj ulozi šuma u očuvanju jezera.

Planinarska staza Medveđak odvest će zaljubljenike u prirodu do tri vrha ovog brda s kojih se pruža prekrasan pogled na čitavo područje između Male Kapele i ličke Plješivice.

Vrhunska hrana

Ljepotu masiva planinari će doživjeti na stazama koje vode iz Korenice prema Mrsinj Gradu – Poljicama – Krbavici i Buniću, te iz Korenice prema Plješivici. Rekreativce očekuje skijalište Mukinje na 700 metara visine.U mjestu Bjelopolje nalazi se uzletna staza za paragliding i zmajare, dužine 600 i širine 300 metara, koja omogućuje pogled na okolicu Plitvičkih jezera u posve novom svjetlu.

Gosti na Plitvičkim jezerima mogu uživati i u tradicionalnoj kuhinji. Jedno od događanja je novogodišnji piknik gdje se nude domaće delicije – kiselo zelje, suho meso, kobasice, sir škripavac i kuhana šljivovica.

Marija Čović

U brojkama

Nacionalni park Plitvička jezera prostire se na 294,82 četvorna kilometra, što ga čini najvećim od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Kozjak je najdublje jezero s 47 metara dubine, a najviši slap je Veliki slap sa 78 metara visine. Na tom području obitava 161 vrsta ptica, 321 vrsta leptira, 21 vrsta šišmiša, sitna divljač, srne, medvjedi, vukovi i divlje svinje. Kad je riječ o flori, na području Plitvičkih jezera nalazi se 1267 do sada poznatih biljnih vrsta, od kojih je 75 endema i čak 55 vrsta orhideja.
Vjenčanja u prirodi

Vjenčanja u prirodnom okruženju sve su popularnija. U želji za odmakom od klasičnih, uobičajenih i pomalo klišejiziranih vjenčanja, mladenci se nerijetko odlučuju za vjenčanje koje će biti uistinu posebno i nesvakidašnje. Vodeći se intencijom otvorenosti prema novitetima, Nacionalni park Plitvička jezera svoju je ponudu upotpunio i organizacijom vjenčanja u prirodi. Rajski ambijent stoljetnih šuma i pjenušavih slapova svakom će vjenčanju pružiti poseban čar, a mladencima i uzvanicima nezaboravan doživljaj iskonske prirodne ljepote.

Naslovnica Putovanja