Sport Hajduk

ima recept

Što je uspjelo Buriću nije uspijevalo Pušniku, Carrillu dvaput, Kopiću, Vuliću ni Oreščaninu. Evo što mu sve pribotunaju, a sada mu slijedi novi izazov

ima recept

Zovi Damira Burića za pobjedu nad Dinamom na Poljudu i povratak na prvo mjesto u ozbiljnijoj fazi prvenstva. Pa neka je tek sedmo kolo, navijači “bijelih” su u sedmom nebu. Treba spustit balun na zemlju, bit realan, ali i notirat.

Nakon čak 1260 dana pao je Dinamo na Poljudu. Do subote šest poljudskih derbija u nizu Hajduk nije slavio, od čega u čak četiri nije uspio ni zabiti gol. Posljednji put prije Burića napravio je to – Burić. Zanimljivo, tog 20. ožujka 2016. i rezultat je bio identičan subotnjem – 1:0.

Naravno, u međuvremenu su “bijeli” dvaput slavili na Maksimiru, vođeni Carrillom i Kopićem. No, prečesto su se zadnjih godina navijači razočarani vraćali kućama s punog Poljuda. Nije u derbijima uspijevalo doći do pobjede Pušniku, Carrillu dvaput, Kopiću, Vuliću, Oreščaninu. Dok se opet posla nije prihvatio Burić. I opet se dokazao da je Hajdukov penicilin za Dinamo.

U sedlo je Burić uskočio i doslovno u pet do dvanaest. Dalićevski, slično kao izbornik kada je reprezentativce “upoznavao” i taktiku slagao na letu za kvalifikacijski susret u Kijevu, tako je i Burić momčad dobio u ruke 24 sata prije početka prvenstva nakon debakla zvanog Gzira.

Usprkos toj olakotnoj okolnosti, jer niti je momčad slagao, niti pripremao, da je izgubio od Dinama na Poljudu bio bi pod pritiskom. Sada vodi hajduke. Za dva tjedna poslije Rujevice možda se sve opet okrene, to je nogomet.

No, činjenica je da je opet pobijedio Dinamo. I to bez nekolicine ključnih igrača Posaveca, Eduoka, Ismajlija, Jurića... I to nakon što su “bijeli” još jednom bili oštećeni od sudaca, zakinuti prvo za nedosuđeni penal, a poslije lančanom reakcijom i za igrača manje jer je zbog “simuliranja” prvi žuti karton dobio kasnije isključeni Bassel Jradi (drugi žuti nije sporan).

Burić je nerijetko osporavan zbog stila igre. Nekad opravdano, nekad neopravdano. Najčešće mu se pribotunava navodno nedovoljno napadački nogomet, kako igre nema... O ukusima se ne raspravlja jer pravog i pogrešnog stila igre - nema.

O realnosti općenito, ali i s naglaskom na terminu dolaska, bismo pak trebali raspravljati nadugo i naširoko. Lako je sada i biti general poslije bitke pa ponuditi i pitanje bez odgovora, što bi bilo da je Hajduk protiv kvalitetom superiornijeg Dinama jurnuo otvoreno od prve minute.

Hajduk je igrao strpljivo, bez srljanja što se isplatilo. U prvom dijelu čak i mnogo “pametnije” nego što je Burić htio jer nije ozbiljnije zaprijetio Livakoviću. U nastavku je to izgledalo kudikamo bolje nakon što je na poluvremenu Burić u svlačionici ostavio respekt, a u igru uveo agresiju. Još kada je Jradi golom oslobodio momčad grča...

Za nostalgične kojima je i dalje papir ispred ekrana vrijedi i ona - riži tablicu. Burić je i vratio Hajduk ponovno na prvo mjesto nakon nešto više od dvije godine, iako i to treba uzeti s rezervom jer Dinamo i Rijeka tek moraju odigrati zaostalu utakmicu.

Tada su u srpnju 2017. “bijeli” pod Carrillom poveli karavanu nakon prvog kola. A posljednji put u nekoj ozbiljnijoj fazi prvenstva na vodećoj poziciji Hajduk je bio pod – Burićem. Prije 1400 dana. Bilo je to nakon 14. kola sezone 2015/16. Poslije pobjede nad Lokomotivom na tablici je u završnici listopada 2015. godine poredak bio: Hajduk 29, Rijeka 28, Dinamo 27 bodova. Opet od Burića do Burića.

Te sezone 2015/16 također je Dinamo bio apsolutni favorit. No, Burićev Hajduk je dugo držao priključak. Dok zbog teške financijske situacije u klubu na zimu nisu otišli Caktaš, Balić, Milović, Maglica, a adekvatne zamjene nisu dovedene. Stigli su Velez, Arteaga... Pa je na koncu bodovni zaostatak za Dinamom opet bio golem.

I prije ove sezone bilo je jasno da će sve osim novog trofeja namijenjenog prvaku u Maksimiru biti prvoklasno iznenađenje. Bez obzira na subotnji ishod tako je i dalje. Na Rujevici Burićevim hajducima slijedi novo dokazivanje.

No, lijepo je bit navijač Hajduka ovih 14 dana prvenstvene stanke. Ništa nam neće ove dvi sedmice pokvarit.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk