Sport Hajduk

malo nam za sriću triba

Radost nam je užgala Poljud: fešta nad feštama, konačno pali ‘modri’

malo nam za sriću triba

Neka, neka, nek' se zna, sjebali smo Dinama... - orilo se Poljudom nakon derbija. U slavlju se igračima pred sjeverom priključio i miljenik Torcide Luka Bučević koji je mahao zastavom. Nakon šest poljudskih derbija Hajduk je napokon slavio, od Burića do Burića. A nakon dvije godine je opet zasjeo na vrh tablice.

- Večeras je naša fešta, večeras se vino pijee... - odvazanjalo je stadionom.

Oko podne rasprodana je bila već istočna tribina, a već oko dva i po nestalo je karata i za zapad. Četiri sata prije utakmice Poljud je bio rasprodan. Bučević je i podizao atmosferu prije derbija mahanjem zastavom baš ispred sjeverne tribine. Mnogo prije prvog sučevog zvižduka atmosfera je bila užarena neovisno o vrućinama koje ne popuštaju. Još dok su igrači Dinama izlazili s travnjaka nakon zagrijavanja prema svlačionicama na konačan dogovor, orilo se Poljudom:

- Dalmacijo, moja ružo procvalaaaa...

Stadion je bio dupkom pun, atmosfera prava južnjačka. Prazna je ostala tek sigurnosna tampon zona na zapadu prema tribini s gostujućim navijačima, te pola spomenutog jugoistoka. Bad Blue Boysi su kasnili u dolasku, po naputku policije iz sigurnosnih razloga. Petstotinjak navijača Dinama serviralo je navijačima Hajduka i provokaciju u vidu transparenta na kojem je pisalo: "Gzira ugasila euforiju preko ljeta, al' uskoro vam stiže viceprvak svijeta". Odgovor im je stigao na terenu početkom nastavka preko Bassela Jradija nakon kojeg je eruptirao Poljud. Tek tada se rasplamsao derbi, na terenu i na tribinama. A pogotovo još kada je nakon starta Stojanovića na Jradiju u kaznenom prostoru dao žuti karton Hajdukovom strijelcu zbog simuliranja. Izazvalo je to lavinu nezadovoljstva na tribinama i terenu, i zbog već toliko puta viđenog takvog scenarija. Baš u derbijima. Užgao se Poljud.

- Gazi, gazi, gazi purgereeee!

A to je bio tek početak. Spasio je potom Hajduka na oduševljenje navijača vratar Ljubić. Ušao je u igri i Hajdukov bau-bau, crna mačka Gavranović. Mnogi su tad pomislili: "Pa neće valjda opet!". Potom je sudac Batinić nakon žestokog starta s leđa na Nejašmiću samo žutim kartonom sankcionirao Dilavera, da bi nekoliko desetaka sekundi kasnije promijenio odluku i dotrčao na drugi kraj terena kako bi stopera Dinama isključio! Pa je dva žuta kartona odnosno crveni zbog prigovora na klupi dobio Ademi. 

Zatim je drugi žuti karton zbog starta dobio Jradi i ne svojom krivnjom od junaka skoro postao tragičar. Nevjerojatan je kupus zbog suca nastao u kojem je dijelom u drugi plan u tim trenucima pala i spektakularna koreografija Torcide preko cijele sjeverne tribine. Nisu obostrano izostale ni baklje i topovski udari. Dvije minute prije kraja masovno se na Poljudu hvatalo za glavu nakon što odličan prodor ometeni Jakoliš nije uspio okruniti pogotkom. Na kraju se išlo va bank. Gledatelji više nisu imali vremena sjesti natrag na stolice jer su se opasnosti izmjenjivale na jednoj pa na drugoj strani. Kada je u sudačkoj nadoknadi drugi junak "bijelih" Ljubić prigrlio loptu nakon što Gavranović nije uspio zabiti i deseti gol Hajduku u karijeri bio je to znak da je to ipak konačno ta večer. Ipak neće opet. Zbog nervoze je pocrvenio i pomoćni trener Dinama Rene Poms. Nisu "modri" uspjeli zabiti ni u Gzirino vrijeme i fešta mogla početi. Burić u bijeloj košulji i Bjelica u crnoj su čestitali jedan drugom. Kako simbolično.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk