Sport Hajduk

jednom smrkne, drugom svane

Hajduk je dobio Eduoka, ali izgubio Jaira. Brazilac je već 619 minuta bez pogotka, igrač je kojeg vrijedi čekati, ali mora podignuti formu što prije

jednom smrkne, drugom svane

Jednom smrkne, drugom svane. Jednog napadača Hajduk je dobio, a drugog, u neku ruku, izgubio. Barem za sada. Takvo je trenutno stanje stvari u „filmu“ Hajdukovih napadača, a glavni su „glumci“ Samuel Eduok i Jairo.

Samuel Emem Eduok, 25-godišnji Nigerijac koji je prije samo tri tjedna stigao iz Turske, ekspresno je postao hit među navijačima. Kad je u prvom intervjuu najavio 18 golova ove sezone, neki su se sigurno cinično nasmijali, no Eduok je u prve tri utakmice pokazao da njegove najave nisu bile bezazlene. Tri utakmice, tri gola. I dvije asistencije, obje protiv Lokomotive.

Poentirao je odmah u debiju, u gostima kod Varaždina, dobivši posljednjih pola sata. Već je to bila dovoljno dobra najava, a onda je protiv Lokomotive u Poljudu „eksplodirao“. Namjestio je Caktašu vodeći gol, a potom pretrčao suparničkog braniča i s gotovo 20 metara iskosa „probušio“ Grbića u bliži kut. Poljud je pao u ekstazu i odmah su se poput lavine počele kotrljati usporedbe s Ohandzom. Samo neka Eduok bude zdraviji od „Frane Zolje“ i bit će dobro... Kasnije je Eduok odložio loptu za Nejašmića koji je „bombom“ postavio konačnih 3:0.

Čak i protiv Slaven Belupa, kada je cijela momčad podbacila, Eduok je postigao počasni pogodak. Duboko u sudačkoj nadoknadi prekrasno je naciljao sa 16 metara u rašlje nakon što ga je izravno iz kornera pronašao Teklić.

Uglavnom, Eduok je munjevitom brzinom skrenuo pažnju na sebe. Samo se o njemu sada priča. Zasluženo. Tek je došao, a Hajduk ne može ni zamisliti početnih 11 bez njega. Gol po utakmici prosjek je koji teško mogu pratiti i najbolji svjetski napadači, no Hajduk je, prema početnim dojmovima, dobio vrlo kvalitetnog napadača.

I dok se Eduok promeće u najboljeg Hajdukova igrača ovog ljeta, njegov kolega u napadu Jairo pamti i bolje dane. Brazilac je prošle sezone uz Miju Caktaša bio najopasniji igrač „bilih“, no trenutno je u golgeterskoj krizi. Posljednji je put mrežu zatresao Istri u Poljudu 19. svibnja. Bilo je to u 77. minuti, a nakon toga su prošli Dinamo, dva puta Gzira, opet Istra, Varaždin, Lokomotiva i Slaven Belupo. Ukupno 619 minuta bez gola, dakle preko deset sati nogometa. Nije dobro. Jedino je protiv Istre u prvom kolu ove sezone odigrao donekle dobro, dok je u svim ostalim utakmicama bio ispod očekivane razine.

Jairo je i dalje u prvih 11, i treba biti, no pitanje je koliko će još dugo biti ako ubrzo ne podigne formu. Vrijedi ga čekati, to nije sporno. Lani je pokazao koliko može postigavši 13 golova i 10 asistencija u svim natjecanjima.

Međutim, u ovoj sezoni još je na „nuli“. A navijači su željni njegovih najboljih izdanja. Da, Eduok je krenuo super i očito će biti velika Hajdukova snaga, no neće ni on, pa ni Caktaš, uvijek moći sve sami. Hajduku je potreban i pravi Jairo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk