Sport Hajduk

u spomen na 1912.

Hoće li Bijeli u nedjelju istrčati u dresu boje lavande? Navijači su rekli svoje

u spomen na 1912.

U Hajduku razmišljaju o tome da na prvenstvenoj premijeri protiv Istre 1961 u nedjelju momčad zaigra u novim trećim dresovima boje lavande.

Riječ je o dresovima promoviranim prije dva tjedna, a koji su napravljeni po uzoru na klupske dresove iz davne 1912.

Na svojoj facebook stranici klub je objavio anketu s pitanjem posjetiteljima žele li da Hajduk zaigra u novom trećem dresu, replikci povijesnog, ili standardnim bijelim. Većina od 7800 anketiranih, oko 56 posto, dali su glas za retro dres iz 1912. i 1913. godine.

Treća kombinacija dresa za ovu i iduću sezonu koja se sastoji od majice (dresa) ljubičaste boje te bijelih hlača i štucni s motivima boje lavande inspirirana je počecima Hajduka.

Nakon osnutka kluba 1911. počelo se s igravanjem prvih utakmica. A 1912. na Starom placu su postavljene i mreže, branke su obojane u crvenu i bijelu boju po uzoru na prašku Slaviju, a Hajduk je igrao u ljubičastima majicama i bijelim gaćicama.

Na fotografiji iz 1912. među igračima u tom dresu je i Nikola Gazdić popularni Janjčić, poznati napadač Hajduka koji je poslužio kao model za klupsku maskotu Rica. Tih godina kad je Hajduk nastupao u toj lavanda kombinaciji mrežu je čuvao legendarni barba Luka Kaliterna.

Hajduk i njegov sponzor Macron novi treći i ponešto izmijenjeni gostujući dres (uže crvene i plave pruge po uzoru na dres iz 1971. kada je Hajduk postao prvak) predstavili su javnosti.

U nedjelju bi mogli lavanda dresovi i doživjeti službenu premijeru. Nije velika razlika u odnosu na standardne bijele, u pitanju su nijanse. Šalu na stranu, ali ne bi to bio prvi put da Hajduk doma ne igra u bijelom dresu. Na počecima je kao domaćin bio u lavanda dresu, crveno-plavom... Povijest pamti da je prvu utakmicu igrao u dresu na crveno-bijele pruge.

Trend je u svijetu da se klubovi vraćaju korijenima, povijesti, a često i da se posebne, slavljeničke utakmice igraju u retro dresu.

Juventus je u počecima imao ružičasti dres koji je u novije vrijeme oživio kao rezervnu kombinaciju. 
U ljubičastim odnosno rozim rezervnim dresovima prošle sezone zabavljali su nas prvak Europe Liverpool, ali i drugi velikani kao što su Barcelona, Manchester United... bez obzira što to nije bilo, kao u Hajdukovom slučaju, povijesno utemeljeno. Razlozi su bili estetski.

A bijelu boju prve garniture Hajduku nitko neće uzet, nakon nedjelje opet bi kao domaćin bili bijeli.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk