Sport Hajduk

tvrđava Pohorje

Siks radi, potresi u Poljudu ga ne dotiču

tvrđava Pohorje

Potresi u Poljudu ne smiju uzdrmati tabor nogometaša Hajduka. Ne bi smjeli. Lako je to reći.

Zasad se čini da "tvrđava Pohorje" odolijeva na burna zbivanja iz matične kuće u Poljudu, a koja se uskovitlala nakon priopćenja, pa istupa predsjednika Marina Brbića ("ili nam vjerujte i pustite nas da radimo ili nas otjerajte..."), a onda je u petak popodne stigla vijest ništa manje nego o smjeni Krešimira Gojuna, voditelja Akademije! Iz posebnih razloga, ali to vidimo i kao svojevrsno raščišćavanje odnosa "u kući bijelih".

Brbić, odnosno uprava, smijenila je Gojuna. Jednog od najmoćnijih ljudi Hajduka, bitnog u kadroviranju, ne samo trenera u omladinskom pogonu. Gojuna se pitalo za sve...

Ako zagrebemo malo dalje, trener prve momčadi Hajduka Siniša Oreščanin došao je u Hajduk s Gojunom, prije tri godine. Bliski su suradnici. Najbliži. Gojun ga je doveo. Jedan drugome su bili desna ruka i kako će se sad na Siksa ovaj događaj reflektirati?

Gojun s pozicije šefa škole, a Oreščanin se penjao: trener kadeta, pa druge momčadi, napokon je preuzeo prvu momčad za koju funkciju se zapravo od početka profilirao i pripremao.

Ima Oreščanin svoj posao i dobro ga radi i što bi sad trebao o svemu misliti? Lako je i to reći. Ali, delikatno je to pitanje za lice mjesta u taboru "bijelih" na Pohorju. I lakše je dignuti "kviska" umjesto odgovora.

Kao u nekom davnašnjem kvizu, Kviskoteci. Kad preskačeš pitanje, nemaš odgovor, digni "kviska". Eno ih na treningu.

Oreščanin se bavi "operacijom Malta", da ne kažemo – Europa, a pitanje je što je promislio u prvom času kad je čuo da je Gojun smijenjen?! Nema tu izjava...

Taman smo htjeli napisati nevinu najavu, dobrohotnu, kako su "bijeli" u svojoj redovitoj slovenskoj bazi, pa sad je li to hotel Habakuk ili Arena, možda Mari, svejedno. I kako je ove godine izbor pao na Arenu. Hotel u ciljnoj ravnini gdje se u zimu dodjeljuje Zlatna lisica skijašica u slalomu i veleslalomu.

I da se "bijeli" pripremaju za svoj ljetni veleslalom. I da bi prije svega morali izbjeći sve zamke i da ne promaše vrata...

Slikovito. Mislili smo na Maltu.

Ali, u Poljudu se čisti i dok se čisti netko mora i da kašlje. 

Doista, kakav je odjek raznih priopćenja i potom Brbićeva istupa i kako će se odraziti smjena Gojuna koji je bio i te kako važan lik u Hajdukovoj nomenklaturi?

U momčadi Hajduka nemaju puno vremena razmišljati, moraju se baviti svojim poslom, onako kako to Brbić želi. Da uprava upravlja (i smjenjuje), Nadzorni nadzire, da sportski direktor bira igrače, da trener radi pripreme i taktiku, da igrači dižu utege, trču i dodaju se balunom kako trener od njih traži.

Dobro su nas dočekali na treningu Hajduka:
- Dolazite ovdje gdje se ništa ne događa – rekoše nam. Znakovito.

Pa da, dolje se događa.

Ali, od danas se i na Pohorju ubacuje u veću brzinu, počinju utakmice, počinje "operacija Malta, odnosno Europa".
Ovdje su se mnoge bitke iskovale, pa i ta 2010. da se udre temelj europskog iskoraka sve do plasmana u Europsku ligu.

Je, istina je, ovdje se dočekalo i zlosretni ždrijeb sa Žilinom, pa se odmah ispalo, ali ajmo gledati pozitivno.

Na primjer, na ekranu iza recepcije hotela Arena vrte se slike raznih događaja koji su obilježili život ovog hotela. A Arena najviše od sportskog turizma živi. Između svih fremova i povijesni Hajduk. Onaj iz ljeta 2010. godine.

U prvom planu na obroncima Pohorja u zaletu - Senijad Ibričić, to je ta momčad "bijelih" koja je ostavila traga u Europi.

Na njihovu tragu su i trenutačni hajduci Siniše Oreščanina. Tako se nadamo.

Hajduk će na Maltu poletjeti izravno iz Slovenije za osam dana, valjda će se stanje, situacija u Poljudu smiriti, raščistiti, iduće subote je na programu Skupština kluba, a prva momčad svo vrijeme treba biti i bit će u Sloveniji.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk