Sport Hajduk

glava u balunu

Hajduku nikad bolje, pa ni svrsishodnije nije došla stanka obzirom da ga čekaju mukotrpni, dugotrajni radovi na reorganizaciji kluba

glava u balunu

Hajduku nikad bolje, pa ni svrsishodnije nije došla zimska stanka obzirom da ga čekaju mukotrpni, dugotrajni radovi na reorganizaciji kluba: od multinacionalne momčadi imperativ je oformiti tim domaćih igrača (ne samo splitskih nego i dalmatinskih, pa i šire), od rastrošne financijske politike vratiti se u gabarite štedljivog poslovanja (rezanje kadra, kako igračkog tako i administrativnog i servisnog osoblja), reformu stručnog rada, te naročito, što ništa ne košta, obnovu odnosa s klubovima ovog područja (ne se vezivati s klubovima iz domene privatnog interesa bivšeg predsjednika, tipa Sladorane iz Županje).

Nažalost, klub je posljednjih godina razrovan bez obzira na zanos faca iz udruge Naš Hajduk, premda su i oni sve više svjesni da se plovilo bez pravog kursa, pa i kompasa.

Te stranputice, na koju su bivši čelnici odveli Hajduka, svjesni su članovi novog Nadzornog odbora. to se vidi po naslovima nekih njihovih izlaganja u Slobodnoj...

“Alajbeg: Zadnje četiri godine nismo napravili iskorak koji je trebao biti realiziran.”
“Mustapić: Rezultatski uspjeh je bitan, na njemu treba ustrajati.”
“Krolo: Fali nam prepoznatljiva igra, omladinski pogon je dobar.”

A bivši tajnik Našeg Hajduka Ivan Rilov u oproštajnom poslanju priznao je kako je “sve stihija“, da “nema sustava, vizije, ne zna se tko će što raditi za godinu–dvije.” I onda “ali to ne znači da sve treba užgat’ i rušiti model upravljanja.“

Po Rilovu i njemu bliskima treba strpljenja dok projekt “naš Hajduk – dite puka“ ne profunkcionira. Međutim, brojnim navijačima, pa i onima koji su bili poneseni novim sustavom, nestaje strpljenja. Jedan od takvih je Hrvoje Vejić, bivši prvotimac Hajduka, koji je na početku, kad je krenula kampanja učlanjivanja pristupio Društvu prijatelja Hajduka u Pločama sa suprugom i dva sina i koji sad ne krije razočaranje.

Ono što mi se dojmilo u njegovoj objavi je startna poruka: “Ja nisam nikad bojao reći što mislim, pa kome se svidilo i ne svidilo. Neću ni sad“. Točno je, oni koji se ne slažu s politikom Našeg Hajduka ili načinom vođenja kluba odmah su izližen vulgarnim vrijeđanjima tipa: uhljeb, udbaš, četnik, pijanac….

Vejićeva presuda:

- Za ovo stanje je kriv onaj koji vodi glavnu riječ već nekoliko godina, a to je udruga… Problem je što su njima svi drugi krivi osim njih.

Po Vejiću, i ne samo isključivo po tom bivšem igraču Hajduka, logično bi bilo barem preispitivanje, više samokritike, onako kako je to kazao Rilov. Božo Maljković, legendarni trener košarkaša Jugoplastike, koji je vodio i Real iz Madrida:

- Florentino Perez se mogao kandidirati za predsjednika pod uvjetom da je samostalni poduzetnik, te da na početku mandata on bira svoju “huntu“, članove uprave, ali i da kao garanciju položi svojih 40 milijuna eura.

Koliko su kao garanciju dali bivši članovi uprave ili nadzornog odbra?

Jedan od zadataka rukovodstva Hajduka je dijalog s ljudima iz HNS-a. Stajalište isključivosti su dokaz da s Poljuda ne žele nikakve kontakte osim u slučaju prihvaćanja serije zahtjeva o reformi Saveza, što se najbolje vidi iz odgovora “kući nogometa” na pismo namjere organizacije utakmica reprezentacije Hrvatske u Splitu u kvalifikacijama za Euro 2020. Hajduk bi da “srebrni“ igraju u Splitu protiv Mađarske ili Slovačke uz postavljanje uvjeta od kojih su neki baš ultimativni. Kako je to notirao kolega Mladen Bariša: “Nijedan potencijalni domaćin reprezentacije nije uvjetovao dolazak ‘srebrnih’. Osim Hajduka!“

Držim da je to lagani zadatak uprave kluba, da na tom planu Nadzorni odbor mora postaviti novu praksu. Pogotovo zato jer je u HNS-u sada na bitnom položaju Marijan Kustić, Novaljanin, osvjedočeni navijač Hajduka, koji se i bivšoj upravi stavljao na raspolaganje kao čovjek za suradnju, uvjetno rečeno, između “sjevera” i “juga“. Poznato je da se Kustić nalazio s članovima nadzora Hajduka (čak s Ivanom Kosom na benzinskoj pumpi u Otočcu) jer je želio, s punim ovlastima, prevladati nerazumne netrpeljivosti.

A što se tiče novog kursa u igračkom kadru valjda su na Poljudu svjesni da će teško do uspjeha s talentiranom “našom dicom“, a da im ne osiguraju stabilnu okosnicu iskusnijih uz čiju pomoć će brže napredovati.

Ponovit ću kako je stasala zlatna generacija pod vodstvom Tita Kirigina i Tomislava Ivića: talentirani tercet Jurica Jerković, Vilson Džoni i Marino Lemešić dočekani su od iskusnih prvotimaca Holcera, Buljana, Vukčevića, Hlevnjaka, Nadoveze… pa su onda u prvu momčad postupno stigli Ivica Šurjak, Dražen Mužinić, Luka Peruzović, Slaven Žungul, Vedran Rožić, kasnije Ivan Gudelj, braća Zlatko i Zoran Vujović…

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk