Sport Hajduk

uvijek ista priča

Hajduk opet teško oštećen u derbiju: donosimo ključne sporne situacije, evo kako ih je komentirao naš sudački ekspert

uvijek ista priča

Snimke pokazuju kako je Dinamo prvi pogodak Hajduku postigao nakon zaleđa asistenta za gol Soudanija, no pomoćni sudac nije dignuo zastavicu. 

A na Poljudu smatraju kako je u sudačkoj nadoknadi za njih trebao biti dosuđen još jedan kazneni udarac, zbog starta Sigalija na Ercegu. I tu su dokazni materijal snimke, fotografije spornog trenutka u kojem je Argentinac čini se koljenom udario Hajdukovog dvostrukog strijelca, a i rukom ga je pokušavao zaustaviti. 

- Bio sam s njim u duelu, udario me po nozi i odgurnuo... - poručio je Erceg. 

Kakav bi to derbi Hajduka i Dinama bio bez spornih trenutaka? Subotnji ogled bio je jedan od najsadržajnijih u zadnje vrijeme, pogotovo zbog dramatične završnice, no opet će se pamtiti po incidentima na tribinama, prije svega onom u svečanoj loži koji je zasjenio sve dobro što su nogometaši obje momčadi pokazali. Nažalost, i po suđenju.

U Hajduku opet nisu zadovoljni dijeljenjem pravde. U trenutku kada je iz slobodnog udarca Ćorić upućivao loptu pred vrata domaćina pred pogodak za 1:1, čak su četvorica igrača Dinama bila u zaleđu. Što je bitno, među njima je bio i Soudani, asistent strijelcu Benkoviću.


Mnogo negodovanja s tribina izazvala je odluka iz 57. minute kada je u građenju pred Ercegom Sigali nogom vratio loptu vrataru Livakoviću koji ju je uzeo u ruke. Nije Splićanima legao ni kriterij dosuđivanja žutih kartona suca Pejina. Unatoč nizu žešćih startova (uglavnom igrača Dinama) u prvom poluvremenu, prvi karton izvadio je iz džepa tek nakon sat vremena igre.

Najviše je povika s klupe Hajduka, i zbog blizine događaja, izazvao start Sose na Tudoru uz aut liniju u 13. minuti. Povukao je rukom Dinamov lijevi bočni Tudora u prodoru, ali nije po Pejinu to bilo dovoljno za žuti karton. A ima toga još. No, fokus ljutnje je ipak na zaleđu kod prvog gola Dinama, kao i na startu Sigalija za mogući drugi kazneni udarac.

- Na žalost, možemo ponoviti ono što komentiram nakon gotovo svakog derbija. Suci jednostavno nisu u stanju sačuvati kako svoj, tako i dignitet struke. Nemaju ni poštovanje prema ambijentu kojeg samo u Poljudu mogu doživjeti – rekao je sudački ekspert Goran Tenžera.

Zaleđe kod prvog gola Dinama? Kazneni udarac na Ercegu? Duel Gentsogloua i Soudanija na drugoj strani, na samom rubu Hajdukovog kaznenog prostora?

- U drugom poluvremenu suci su nekoliko dvojbenih prekršaja dosuđivali u korist gostiju, ali ipak jedan očitiji prekršaj na Ercegu za kazneni udarac u posljednjim minutama nisu imali hrabrosti dosuditi, odnosno nisu se držali kriterija koji su u drugom poluvremenu sami postavili.

- Kruna svega je puštanje akcije nakon očitog zaleđa koje je prethodilo golu za 1:1. Radi se o statičnoj situaciji igrača i jasnom zaleđu koje jednom sucu međunarodnog ranga ne bi trebalo biti problem ispravno presuditi – pojasnio je Tenžera.

Penal za Hajduk?    

- Kazneni udarac za Hajduk nije dvojben jer se radi o očitom nasrtanju s leđa obrambenog igrača na nogometaša Hajduka Kožulja.

Ključne sporne situacije po minutama

13. – Sosa je uz aut liniju rukom zaustavio Tudora u prodoru, nije dobio žuti karton.
57. – Sigali je stigao do lopte prije Ercega i u građenju je nogom loptu vratio tek par metara udaljenom vrataru Livakoviću koji ju je uzeo u ruke. Sudac nije ništa dosudio.
76. - Na samom rubu kaznenog prostora Gentsoglou i Soudani su startali na loptu. Pejin je procijenio da je Hajdukov veznjak napravio prekršaj te da je isti bio izvan kaznenog prostora.  
89. - U trenutku kada je Ćorić ubacivao loptu pred vrata Hajduka, Soudani, asistent Benkoviću, bio je jedan od četvorice igrača Dinama koji su bili u zaleđu.
90. - Samo prekid sredinom drugog dijela trajao je više od šest minuta (ozljeda Ercega, bakljada i dim), a ukupno je nadoknađeno samo sedam minuta iako je u nastavku bilo izgubljenog vremena i kod zamjena, golova, kaznenog udarca...
90.+5 – Erceg je bio u prodoru u kaznenom prostoru, a na njega je startao Sigali, koljenom u nogu, rukama prema tijelu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk