Sport Hajduk

stručno oko

Sudački ekspert pojasnio: Ne znam iz kojeg razloga se svaki derbi povjerava Zebecu, sporne situacije uvijek idu u korist jedne momčadi

stručno oko

Splitski sudački ekspert Goran Tenžera nije pretjerano impresioniran suđenjem Marija Zebeca u derbiju Dinama i Hajduka prošle nedjelje na Maksimiru.

- Mogli bismo reći da se radi o već uobičajenom suđenju na derbijima koji se u posljednje vrijeme, ne znam iz kojih razloga, redovito povjeravaju sucu Zebecu. Suđenje je uglavnom solidno, ali kada dođe do više-manje spornih situacija onda se odluke donose uvijek u korist jedne te iste momčadi. Tako je bilo i na nedjeljnom derbiju – smatra Tenžera.

Uglavnom, svi pričaju o dvjema spornim situacijama. Prva je vodeći pogodak Dinama odnosno je li strijelac Ćorić bio u zaleđu prilikom primanja lopte.

- To je za pomoćnog suca dosta komplicirana situacija. Ponavljanjem snimke mislim da se radi o zaleđu od desetak centimetara i, poštujući upute da sudac u dvojbenim situacijama daje prednost napadaču, pomoćnom sucu to ne bih uzeo za veću grešku – pojasnio je Tenžera i dodao kako je problem u nečemu drugome.

- Problem je govor tijela pomoćnog suca Grgića. U trenutku kada treba donijeti odluku ostaje na mjestu, kreće korak-dva pa opet staje i ne prati dalje akciju Ćorića. Očito je da se dugo dvoumio da li podignuti zastavicu ili ne. U trenutku postizanja pogotka zaostao je desetak metara od pozicije na kojoj je trebao biti.

Druga je sporna situacija treći pogodak Dinama. Je li trebao biti suđen prekršaj na Stipici?

- To bih svrstao u sporne situacije u domeni sudačkog uvjerenja. No istoj akciji prethodio je prekršaj Fernandesa na Juranoviću. Juranović je ispravnim kretanjem došao u posjed lopte i imao istu pod kontrolom kada ga je prekršajem s leđa Fernandes praktički „pokosio“.

Tenžera je za kraj rekao:

- Još jedna situacija koja je nepotrebno kompromitirala suca Zebeca bila je kada, uz dosuđeni prekršaj, nije kaznio Fernandesa opomenom kada je isti rukom spriječio degažiranje lopte od strane Stipice.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk