Sport Domaći nogomet

bivši član stožera

Dalmatinski štih kroz povijest reprezentacije: 'Tugujem jer ne mogu biti u Splitu, a bit će fešta'

bivši član stožera

Dr. Jurica Rakić, splitski liječnik, proveo je niz godina u stožeru reprezentacije. Angažiran najprije u Hajduka, kasnije je uz izbornika Slavena Bilića bio pri izabranoj vrsti.

Otišao je kasnije u europske klubove u kojima je sad već bivši izbornik Bilić bio trener, odlazio je za njim. Ima neko vrijeme da su im se putevi razdvojili. Bilić je u Engleskoj i vodi West Bromwich Albion, dočim je dr. Rakić u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u liječničkom stožeru klupskog viceprvaka svijeta Al Aina, gdje je trener ranije bio i Zlatko Dalić, potom Zoran Mamić, a sad mu je dolje Ivan Leko.

Treneri se mijenjaju i nisu samo Hrvati u Al Ainu, ali dr. Rakić ostaje, griju ga pustinjsko sunce i izvori nafte.

Te noći bit će fešta...

– Volio bih da sam ovih dana u Splitu kad je reprezentativna groznica, vidio sam slike s prodaje ulaznica i bit će to velika fešta. Proživljavam opet u mislima iskustva iz reprezentativnog okruženja. Ono što je karakteristično jest da je svatko od nas uvijek dolazio radostan i s velikim entuzijazmom na okupljanja.

– Vladalo je iznimno međusobno poštovanje i obiteljski duh. Kad se predstavlja domovina onda si prije svega ponosan i to nas krasi kao veliku obitelj i sigurno je tako i danas. Pored iznimnog nogometnog umijeća taj ponos i zanos presudan je faktor u postizanju stalno dobrih rezultata – smatra dr. Rakić, piše nam iz dalekih Emirata.

U mladim reprezentacijama dr. Rakić je bio desetak godina, prošao je mandate Ivana Gudelja i Martina Novoselca, a sa Slavenom Bilićem došao je i on u A selekciju:

– Kad me pitate tko mi je ostao u najdubljem sjećanju, teško mi je nekoga izdvojiti, sav taj pogon sa Slavenom, Aljošom, Davorom Gavranom i svima ostalima, pa naš liječnički stožer s dr. Čukeljom,  dr. Nemecom, dr. Bahtijarevićem, dr. Jankovićem, našim Sisgoreom itd... Najviše sam se stjecajem okolnosti zbližio s Darijom Srnom i Nikom Kranjčarom, te Duduom, Eduardom da Silvom. Njegova me ozljeda, lom noge dok je bio u Arsenalu posebno pogodila.

Danas, izdvaja Luku Modrića:

– Luka je najbolji, njegova igra i sportski pristup i etika su ogledni primjer sportaša. Čarli, Vedran Ćorluka, najbolje je rekao: “Ljudi, gledajte ga dok možete. Tko zna kad ćemo opet imat takvog igrača.” Sreo sam se s Modrićem lani na finalu Svjetskog klupskog prvenstva, njegov Real Madrid i moj Al Ain, bio je to trenuak da se podsjetimo zajedničkih reprezentativnih dana...

Zamolili smo doktora da nam kaže o najdublje urezanim uspomenama za svog mandata:

– Najteže mi je pao epilog utakmice protiv Turske 2008. u četvrtfinalu Eura u Beču, na Prateru. Na toj utakmici imao sam i najradosniji trenutak, kad je Klasnić zabio i onda šok, izjednačenje. Pa samo na kraju ispali na penale, a vidjeli smo se s tim golom Klasnića već u polufinalu i tko zna gdje bi nam bio kraj, igrali smo fantastičan nogomet. Velika radost je bila i pobjeda nad Englezima 3:2 u hramu nogometa u Londonu, na Wembleyju.

Dinamovci mu davali petice

Uz druženja s igračima Hajduka i Dinama u reprezentativnom dresu, ostala je vezana i anegdota:

– Jednom sam se zatekao u Zagrebu na putu za bolnicu Rebro, stao na semaforu u blizini stadiona Maksimir, u automobilu splitske registracije. U tom trenutku sam spazio cijelu ekipu Dinama kako prelazi cestu s namjerom da odu na trening u Maksimirsku šumu.

– Poznajem ih većinu, a i oni su mene spazili, prišli do mene i daju mi dlanom “pet”. Stvorila se gužva na raskrižju, a ljudi iz tramvaja čudom gledaju koga to momci u Dinamovim trenerkama pozdravljaju u automobilu splitske registracije! Tome se često slatko nasmijem.

Dr. Rakić šalje i posebne pozdrave:

– Postoji osoba koja se ne može preskočit u ovim prigodama, treba je podvući debelim flomasterom, a to je Zorislav Srebrić. S njegovim izrazima pozdravljam vas i sve svoje prijatelje, ne samo u Splitu u stilu “predmnijevam da znate kako vas spominjem u pozitivnom kontekstu”. Želim svakako uspjeh reprezentaciji, te da i ja s nekoliko rečenica doprinesem dobroj atmosferi i poželim dobrodošlicu našoj reprezentaciji u našem Splitu - riječi su dr. Rakića. 

 

Čukelj i Sizgo odrađivali su lavovski posao

Dalmacija uz vatrene, davali su Dalmatinci poseban timbar, pečat kao, da se našalimo, konstitutivni dio reprezentacije Lijepe naše. Nisu samo to nogometaši, treneri, nego i prateći kadar.

A kad smo već s dr. Juricom Rakićem razvezli priču o uspomenama iz reprezentacije i zdravstvenoj službi kojoj je i on pripadao, nezaobilazan je učinak dr. Fabijana Čukelja, te fizioterapeuta Domenika Sisgorea. Oni su danas dio Hajduka, kao i ranije što su bili, u doba angažmana uz “vatrene”.

Rakić odnedavno licenciran po FIFA kriterijima

Trenutak je istaknuti, podsjetiti kako je splitski, hrvatski stručnjak dr. Jurica Rakić u međuvremenu i avancirao, odnedavno je i djelatnik  FIFA Medical Centre of Excellence Dubai, što je licenciran medicinski centar po FIFA kriterijima.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet