Sport Domaći nogomet

pokvarili mu rođendan

Plasman na Euro ipak se neće proslaviti u Splitu: slabija igra veznog reda i propuštene prilike stajali su hrvatsku reprezentaciju pobjede

pokvarili mu rođendan

Nekoliko sati prije utakmice s Azerbajdžanom, Luka Modrić je u okruženju suigrača mu iz reprezentacije proslavio 34. rođendan. HNS je kapetanu reprezentacije naručio i prigodnu tortu.

- Mislim da samo dva ili tri rođendana od 2006. nisam proslavio u krugu ljudi iz reprezentacije. Biti ću tu dok god budem mogao. U reprezentaciji se osjećam najbolje i najljepše – kazao je slavljenik uoči nazdravljanja.

Spominjanje Modrićevih godina mnoge je navelo na pitanje: je li to njegov posljednji rođendan u reprezentaciji? Luka Modrić još se uvijek dobro osjeća na terenu. U dresu hrvatske reprezentacije. Više nema status – ‘’najboljeg igrača svijeta’’, ali igri hrvatske momčadi često nudi stabilnost i sigurnost.

I u susretu s Azerbajdžanom donio je Modrić mir u igri hrvatske momčadi pogotkom (iz jedanaesterca) već u 11. minuti susreta. Bio mu je to 15. gol u 124. nastupu za Hrvatsku.

Još šokiranu domaću momčad Hrvati su mogli ‘’dokrajčiti’’ u narednih desetak minuta. No, dva ‘’zicera’’ zapucao je Ante Rebić. Zapravo, oba je puta u situaciji ‘’jedan na jedan’’ odlično reagirao nama nepoznati Emil Balajev. Radi se o vrataru kazahstanskog Tobola, koji je u ponedjeljak navečer debitirao za reprezentaciju Azerbajdžana.

Nakon propuštenih prilika, pao je tonus igre hrvatske momčadi. Azeri su to iskoristili i izvukli se iz čahure dvostrukog defenzivnog bloka. Hitronogom Šejdajevu pridodavalo se sve više igrača u ofenzivnim akcijama. Štoviše, kreirali su domaći nogometaši nekoliko obećavajućih situacija u šesnaestercu Dominika Livakovića.

Bilo je dakako iluzorno očekivati da će hrvatska momčad ponoviti igru iz susreta protiv Slovačke. Energetski je naprosto nemoguće ponoviti takvu igru u samo tri dana. No, jednaku (ako ne i veću) potrošnju imali su i nogometaši Azerbajdžana u utakmici protiv Walesa u Cardiffu. A gotovo svi nogometaši 108. reprezentacije po FIFA-inom rejtingu (Hrvatska je 7.) igraju u klubovima koji u istom tjednu ne igraju dvije utakmice.

Suzdržana igra hrvatske momčadi okuražila je domaće nogometaše i u nastavku utakmice. Sve su češće gostovali pred vratima Livakovića. Hrvatski je vezni red ovjenčan medijskim hvalospjevima za vrhunsku izvedbu u Trnavi.

Tada manjkavosti hrvatske obrane nisu toliko dolazile do izražaja. Nažalost, u Bakuu je hrvatska igra na sredini terena bila kudikamo slabija i zadnja je linija bila na ogromnim mukama. U 72. minuti izvjesni se Tamkin Halilzade (igrač Sabaha iz Bakua) prošetao kroz hrvatsku obranu kao po korzu i zakucao loptu u Livakovićevu mrežu.

Tako je hrvatski pohod prema Euru neočekivano zaustavljen u Bakuu (ondje su pobjeđivali i Mađari i Slovaci). Nakon pet odigranih utakmica (od osam) u kvalifikacijama za Euro 2020. Hrvatska je sakupila 10 bodova. Prema svim analizama i kalkulacijama za plasman na europsku nogometnu smotru potrebno je osvojiti – 15 bodova.

Iz prethodnog je razvidno kako je u ponedjeljak navečer propala računica Zlatka Dalića da plasman na Euro ostvari pred punim Poljudom – 10. listopada, protiv Mađarske.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet