Sport Domaći nogomet

matematika

Formula za plasman na Euro: dobiti Azere i Mađare i - posao je gotov

matematika

Pobijediti Azerbajdžan i Mađarsku te ne izgubiti od Walesa. To je formula za plasman na Euro. Taman smo na pola puta kvalifikacija, sve su reprezentacije u našoj skupini odigrale po četiri susreta od osam, a izbornik Hrvatske Zlatko Dalić odavno je istaknuo da bi nam 15 bodova trebalo biti dovoljno za plasman. Takva je računica na mjestu, štoviše možda nam bude potrebno i manje, ali se ipak bolje ne kockati s tim scenarijem i uhvatiti tih šest što prije. Podsjetimo, prva dva iz skupine idu izravno na Euro sljedeće godine.

Nakon trijumfa protiv Slovačke Hrvatskoj su vrata Eura širom otvorena, a sljedeća prepreka na putu do tih 15 bodova zove se Azerbajdžan. Igrali smo s njima 0:0 prije četiri godine kada ih je vodio Robert Prosinečki, a namučili su nas i s drugim Hrvatom Nikolom Jurčevićem na startu ovih kvalifikacija u Maksimiru kad smo preokrenuli njihovo vodstvo i slavili 2:1. Dakle, opekli smo se već protiv njih, no kvaliteta je nedvojbeno na našoj strani. S vjetrom u leđa iz Trnave sve osim naše pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Tim više što Azeri još nemaju ni jedan bod.

E, onda bi došla utakmica s Mađarskom u Splitu 10. listopada na kojoj bi nova pobjeda Dalićevim izabranicima donijela željeni petnaesti bod. To bi praktički osiguralo Euro, premda bismo za konačnu matematičku potvrdu trebali uzeti barem bod u Walesu tri dana kasnije. U tom bi slučaju dvoboj sa Slovačkom u Rijeci 16. studenoga bio stvar prestiža i pozicije nositelja u ždrijebu skupina za Euro. Sve osim maksimalnih šest bodova iz Bakua i Splita zakompliciralo bi situaciju i lako je moguće da bi Hrvatska morala strepiti do zadnjega kola.

A što očekivati u ostalim susretima skupine? Večeras igraju Mađarska i Slovačka u Budimpešti. Remijem bi zapeli jedni i drugi, trijumf Slovačke možda bi nam više išao na ruku jer smo od Mađara izgubili, no ni pobjeda Mađara ne bi bila loša jer bi onda Slovaci praktički ispali iz svih kombinacija. Na dan naše utakmice s Mađarskom u Splitu igraju Slovačka i Wales, tu bi nam dobro došao remi...

U svakom slučaju, kombinacija je mnogo, a Hrvatska mora gledati prvenstveno sebe jer je sve u njezinim rukama. Pobjede nad Azerbajdžanom i Mađarskom vjerojatno će biti dovoljne jer će u ostalim međusobnim susretima naši konkurenti jedni drugima uzimati bodove, no da budemo posve sigurni, bod u Walesu sve bi potvrdio.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet