Sport Domaći nogomet

Dramatična situacija

Ćirin poučak, kako od napadača napraviti beka: umjesto Vrsaljka najbliži početnoj postavi je Brekalo

Dramatična situacija

Hrvatska reprezentacija utakmicom protiv Azerbajdžana kreće u novi kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo. Izbornik Zlatko Dalić nalazi se u poprilično nezavidnoj situaciji. Nedostaje mu čak desetorica ''srebrnih''. U obrani, od igrača sa Svjetskog prvenstva, Dalić ima jedino Domagoja Vidu.

No, najdramatičnija situacija nazire se - na desnom boku. Praktički, jedini desni bek u hrvatskoj momčadi, Šime Vrsaljko 13. veljače je operiran. U Belgiji mu je obavljena kirurška rekonstrukcija ligamenata lijevog koljena. Slijedi mu dugotrajna (desetomjesečna) faza rehabilitacije. Vrsaljko je izgubljen za hrvatsku reprezentaciju kroz cijelo kvalifikacijsko razdoblje. Zbog gubitka Vrsaljka, u medijima je krenula kampanja za povratkom 37-godišnjeg Darija Srne. Čak se pojavila i vijest kako će Luka Modrić nagovoriti bivšeg suigrača (i najdugovječnijeg kapetana hrvatske reprezentacije) glede reaktiviranja u nacionalnu momčad. No, sve spekulacije otklonio je izbornik Dalić:

Uz dužno poštovanje prema Srni kao igraču i čovjeku, naša je odluka u stručnom stožeru jedinstvena da kroz kvalifikacije složimo momčad za Euro i pronađemo dugoročnije rješenje u nekom mlađem igraču. Činjenica jest da Vrsaljka nećemo imati tijekom kvalifikacija, no očekujemo njegov povratak za Euro. Imamo problem, ali ćemo ga riješiti - kazao je Dalić

Kako je u nedjelju zbog ozljede za premijerni susret protiv Azerbajdžana otpao i Tin Jedvaj, sve je bliže opcija da se u Maksimiru na poziciji desnog beka pojavi - Josip Brekalo (po vokaciji - krilni napadač).

Zamisao o transformaciji napadača u beka nije niti nova niti originalna. U hrvatskoj ju je reprezentaciji (kao avangardno rješenje) maksimalno rabio Ćiro Blažević. Već od inauguracijskog susreta - u Valenciji, protiv Španjolske, on je za desni bok tražio brze i motorički dominantne igrače kako bi postigao simetriju igre. Po lijevoj je strani, naime, ordinirao Robert Jarni (on je karijeru također započeo kao lijevokrilni napadač).

No, u sustavu igre 3-5-2, koji je Blažević preferirao, bočni nogometaši ionako nisu bili klasični bekovi nego više vezni igrači. U Valenciji je na toj poziciji zaigrao Janko Janković, tadašnji napadač španjolskog Ovieda. A u prvim kvalifikacijama za Euro 1996. po desnoj su se strani smjenjivali (također) napadači - Dževad Turković i Nikola Jurčević. Potom je Ćiro izmislio Marija Stanića i tvrdio da je on najbolje rješenje za desni bok. Od napadača koji su participirali na spomenutoj poziciji još smo konstatirali Ivicu Mornara. Pa, čak i Silvija Marića. On se pojavio kao desni bek na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, u susretu protiv Argentine!? S obzirom na napadački trend ponekad bi se doimalo čudnim kada bi Blažević kritično mjesto popunio nekim defenzivcem (Pavličić ili Šimić), odnosno veznim igračem (Mladenović, Šarić, Rukavina...).

I nekadašnji kapetan Niko Kovač reprezentativnu je karijeru započeo na desnom boku. Na Kupu kralja Hasana1996, u Maroku, stariji od braće Kovač debitirao je na poziciji koju nikada ranije nije igrao.

- Nisam se usudio ništa reći kada mi je Ćiro kazao da ću igrati desnog beka. Zapravo sam bio sretan što sam uopće upao u momčad. Shvatio sam da je to jedina pozicija koja nije ''pokrivena'' - prisjeća se Niko Kovač.

No, nakon što je ''vječiti izbornik'' naprasno napustio reprezentaciju, promijenio se sustav igre (obrana se definirala s četvoricom u liniji), a s njim i problematična pozicija desnog beka. Na prijateljskoj utakmici u Temišvaru 2002. protiv Rumunjske, za hrvatsku je reprezentaciju debitirao Darijo Srna. A pozicija desnog beka od neuralgične točke postala je najpostojanijom u reprezentaciji. Srna je trajao 14 godina, odigrao rekordnih 134 susreta i zabio 22 gola (uglavnom iz jedanaesteraca i slobodnih udaraca). Dostojnog je nasljednika dobio u Vrsaljku.

No, nakon ozljede igrača madridskog Atletica (na posudbi u Interu), izbornik Dalić je konstatirao kako za Vrsaljka nema adekvatne alternacije. Odnosno da će se pozicija desnog beka popunjavati po potrebi - ovisno o načinu igre i snazi suparnika.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet