Sport Domaći nogomet

glava u balunu

Zdravko Reić: Teško je ponoviti trans iz Rusije, pobijediti dvije velesile u tri dana meni izgleda nevjerojatno

glava u balunu

Vatreni se vraćaju na scenu, imaju dvije zaista ozbiljne utakmice, prava ispita, najprije protiv Španjolske u Zagrebu, pa onda s Engleskom u Londonu. Uoči tih utakmica sve odzvanja optimizmom i uvjeravanjima kako će naša nogometna reprezentacija sad pokazati svoju snagu, to jest vratiti se onim igrama sa mundijala kad su osvojili srebrnu medalju.

Izborniku Zlatku Daliću puna su usta hvalospjeva na račun  zajedništva, raduje se podršci s tribina, tvrdi kako će se protiv “furija“ vidjeti da smo “mi u mnogo boljem stanju nego onda“, a to je ono kad je Hrvatska izgubila čak s 0:6. Premda smo u drugoj utakmici protiv Engleske osvojili bod, Dalić se kao i mnogi komentatori hvataju matematike, pa se tumači kako imamo šansi za preuzimanje vodeće uloge u našoj grupi. Kao najprije pobijedimo Španjolsku, pa ćemo na Wembleyu učiniti sve što možemo…

Ljudi moji, to da je ova naša reprezentacija, dapače čak ona u sastavu s mundijala, u stanju u razmaku od tri dana pobijediti dvije velesile kao što su Španjolska i Engleska meni izgleda baš nevjerojatno. Lijepo je, dapače pozitivno, pa i očekivano vjerovati u svoje sposobnosti, može se i u interesu stvaranja pravog ozračja čak manifestirati uvjerenje u te dvije pobjede, jer bi ipak bilo kontraproduktivno iskazivati pesimizam, ali je pritom nužno pokazati odakle, na temelju čega se baziraju optimistička  iščekivanja.

Stanje duha danas u drugačijem stanju

Dalić se na tom planu uvjeravanja dokazao, ono kad je preuzeo reprezentaciju uoči utakmice u Kijevu, pa pobjedom nad Ukrajinom osigurao prolaz do doigravanja, potom i eliminacijom neugodne Grčke (4:1,0:0), i dalje na svjetskom prvenstvu u grupnom nadmetanju i još u sljedeće tri utakmice do finala. Pri tom je nužno upozoriti da je stanje duha Dalićevih izabranika na tim ispitima bilo znatno drugačije nego danas.

Naš izbornik se s razlogom vraća na te dane ponosa, pogotovo one kad se razbuktala ljubav nogometnog puka prigodom dolaska, to jest povratka Vatrenih iz Rusije. Dalić je na prijemu na Pantovčaku kod predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović, prigodom dodjele državnih odlikovanja brojnoj delegaciji HNS-a od čak 52 člana (dva reda Trpimira, 21 red Branimira i 29 redova Danice), podsjetio:

- U Rusiji smo pokazali veliko zajedništvo, ljubav prema domovini, hrabrost, poniznost i vjeru, i to nam je donijelo taj veliki rezultat. Hrvatska je mjesec dana bila najljepša i najsretnija na svijetu, i takva treba i ostati. Mi ćemo i dalje svaku utakmicu davati sve od sebe, da Hrvati budu ponosni na nas.

Sigurno je, Luka Modrić i njegovi suigrači dati će sve od sebe, barem pokušati da nas još jednom oduševe, ali se postavlja pitanje da li se oni mogu ponovo dovesti u stanje onog transa s mundijala. Teško je to očekivati… Zato se ne bi trebalo stvarati iluzije o tome da je ovaj sastav naše reprezentacije sposoban ponoviti čudesna izdanja i to u rasponu od četiri dana ravnopravno se nadigravati sa Španjolcima i Englezima.

Jer, “furije“ su natamburale Vatrene u prvoj utakmici, dok su Albioni na Rujevici objektivno bili bolji, znatno bliže pobjedi. Jedina pozitivna razlika u podnosu na te dvije utakmice je činjenica da će se igrati u Maksimiru pred rasprodanim tribinama.

U ovim najavama nogometnu javnost se po svim PR-standardima mobilizira, nude joj se novi gušti, koje bi bilo baš lijepo iznova doživjeti. S druge strane, poželjno je bar malo opreznosti, dapače trebamo se pripremiti i na eventualne, nove udarce reputaciji naše srebrne reprezentacije.

Držim da su na mundijalu Vatreni, posebno igrači kojima je na neki dogorijevala reprezentativna karijera, nadmašili svoje sposobnosti, pa se došlo do finala i uz priličnu dozu sretnih okolnosti, što sve skupa pokazuje kolika je bila silna zasluga izbornika u toj homogenizaciji najprije Vatrenih, onda i navijača.

Dalić se pokazao kao pravi znalac i to ne samo po pitanju izbora taktike, načina igre protiv reprezentacija među kojima nije bila niti jedna baš potpuno slabija od naše. Posebno je njegov odnos prema igračima primjer odmjerenog, sigurnog liderskog ponašanja, tako da Vedranu Ćorluki, na primjer, igraču od sto utakmica u dresu reprezentacije, nije pala kruna s glave kad je protiv Argentine uveden na teren kao taktička zamjena u sudačkoj nadoknadi umjesto Mandžukića. 

Dalić majstor odnosa s igračima

Dalić je od svih izbornika do danas tu najjači, na planu komunikativnost i odnosa s igračima. Danas je moguće dobiti neke efekte na kartu entuzijazma i stalnog zazivanja na zajedništvo, ali je ipak daleko važnija stabilnost naše reprezentacije, ono unutrašnje raspoloženje momčadi kakvo se dogodilo u Rusiji, a koje se objektivno ne može demonstrirati u današnjim okolnostima.

Zato neka ove dvije utakmice, s natjecateljskom težinom, Daliću posluže za nova propitivanja i traganja, to jest utvrđivanja igračkih vrijednosti, odnosno njihove energije i riješenosti da služe reprezentaciji, pa i pod cijenu izostanka pozitivnih rezultata. Radi se o tome da su Vatreni na prve dvije utakmice ipak zaostali za rivalima, pa je imperativ pripremiti se za kvalifikacije za Euro 2020. A tamo, na finalnom turniru Starog kontinenta, traži se barem približna potvrda Rusije 2018.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet