Sport Dalmacija u balunu

aktualni slovenski izbornik

Kek održao predavanje u Splitu, dvorana je bila puna: Hajduk je institucija koja zaslužuje bolje rezultate

aktualni slovenski izbornik

Preplanuo, u casual izdanju, bijeloj košulji, s osmijehom na licu stigao je na predavanje koje je održavao dalmatinskim trenerima u Časničkom domu u Lori. 

Na poziv instruktora središta Split Ivana Gudelja bivši trener Rijeke, aktualni slovenski izbornik stigao je u grad pod Marjanom kako bi podijelio svoja iskustva. Na njegovo i predavanje splitskog međunarodnog suca Duje Strukana stiglo je čak oko četiri stotine trenera i nogometnih djelatnika. Dvorana u Lori bila je dupkom puna.

Razgovor s kolegama

- Zadovoljstvo mi je i čast što sam tu, ne znam samo kako su se baš mene sjetili. Drago mi je da sam u Splitu, što sam razgovarao sa svojim kolegama. Nije ovo predavanje, to je bio razgovor s mojim kolegama, to su bila moja razmišljanja, iskustva. Mislim da sam i ja dobio nešto od toga, a i ovi mladi treneri – rekao je Kek.

Tema predavanja bila je “Temeljna polazišta u radu trenera-izbornika”. 

- Obveze koje imaš kao klupski trener ili kao izbornik su malo različite, nisi svaki dan u procesu treninga, ali sve je to nogomet. Na kraju krajeva vi imate jednog od najboljih izbornika na svijetu od kojeg sam ja puno mogao naučiti.

Prošle godine je na seminaru bio baš Zlatko Dalić pa je osvojio srebro na SP-u u Rusiji. Ove godine ste vi, da barem izborite plasman na Euro?

- Tko ne bi volio otići na Euro?

Pratite li HNL?

- Puno vremena sam sada preko ljeta proveo u Sukošanu. Pogledao bih utakmice koje mogu, koje me zanimaju. Predugo sam bio u hrvatskom nogometu da me to sada ne bi više zanimalo.

Pet i pol godina proveli ste na klupi Rijeke koja uz Dinamo i Hajduk ima maksimalan učinak na vrhu HNL-a.

- Uvijek je isti početak. Sada je malo više fokus na europskim utakmicama. Tu se ipak pravi status, tu se puno lakše napravi neki transfer. Šteta za eliminacije Osijeka i Hajduka, bili bi to važni bodovi u koeficijentu za hrvatski nogomet. Hrvatska liga od iduće sezone ima pravo i na drugi klub u kvalifikacijama Lige prvaka. To treba poštivati, ali treba i potvrđivati te rezultate. Želim Rijeci da se revanšira Aberdeenu za onaj bolni poraz, a Dinamu da dogura što dalje. Međutim, ako ih dopadne Maribor zna se za koga ću navijati ha, ha, ha.

Tu ste tik do Poljuda na kojem ste imali lijepih uspomena kao trener Rijeke?

- Poljud je uvijek Poljud. Bez ikakvog uvlačenja ikome uvijek sam govorio kako mi je strahoviti izazov i motiv bilo igrati tu. Neću ni govoriti o tome kakav je Hajduk klub, što znače ti navijači, ta atmosfera, taj veliki rivalitet koji je uvijek postajao. Uvijek mi je igrati na Poljudu bio poseban gušt.

Srećom po Damira Burića da više niste na klupi Rijeke, Hajduku ste dugo bili baš crna mačka?

- Sve dobro želim Damiru Buriću.

Ne bi sa strane pametovao

Hajduk je u prvenstvo krenuo dobro, s tri pobjede. Nedavno ste izjavili kako bi se Hajduk više trebao baviti samim sobom.

Možete li to pojasniti?

- Uvijek ta vaša ista pitanja ha, ha, ha – prokomentirao je Kek pa pojasnio:

- Hajduk je institucija koja zaslužuje bolje rezultate. Da ja sad sa strane pametujem, ne bih. Mislim da su ljudi koji su za sve to skupa odgovorni dovoljno pametni, da će Hajduk biti u vrhu hrvatskog nogometa. To je potrebno. Onda je cijela liga bolja. Osijek se tu budi, puno je investirao. Rijeka je konstanta na svoj način, Gorica može skoro svakoga pobijediti. Bit će liga interesantna, a to je preduvjet da se može nešto napraviti u Europi, pa nešto i prodati. Na kraju krajeva liga je baza za reprezentaciju.

Hajduk sada ima novog trenera, vi izbornički posao, ali jednog dana u nekoj budućnosti kada bi došao poziv s Poljuda...? - no gotovo da nije dao Kek niti da se završi to pitanje do kraja.

- Hvala što ste me slušali ha, ha, ha – kazao je Kek i sa smiješkom na licu se povukao kod Gudelja u dvoranu. 

 

Odveo Sloveniju na SP 2010.

Matjaž Kek rođen je 9. rujna 1961. u Mariboru. Kao nogometaš igrao je za Maribor, Spittal/Drau i GAK.

U trenerskoj karijeri započeo je u Mariboru  (tri titule prvaka), zatim je vodio mlađe uzraste reprezentacije i potom seniore Slovenije s kojima je izborio SP 2010. Nakon epizode u Al Ittihadu 2013. je stigao u Rijeku s kojom je 2017. osvojio duplu krunu. Od prošle godine ponovno je slovenski izbornik.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu