Sport Dalmacija u balunu

nema stečaja

Slaven Žužul: RNK Split će nastaviti igrat, a klub i Skladgradnja su jedno tijelo i međusobno si pomažu da se izvuku iz problema

nema stečaja

Je li došao kraj Radničkom nogometnom klubu Split? – upitali smo Slavena Žužula, predsjednika  trećeligaša s Parka mladeži, kojemu je sud pravomoćno obustavio predstečajni postupak.

– Naravno da nije! Klub će nastaviti raditi i igrati – odgovara.

Podsjetimo, prije dvije godine je RNK Split krenuo u taj postupak da bi se od stečaja spasio sklapanjem nagodbe s vjerovnicima, među kojima su i nogometaši koji su igrali u njegovu dresu. Do nagodbe bi došlo kad bi vjerovnici bili spremni oprostiti dio svojih potraživanja, koja nisu mala. Klub je paralelno s tim morao početi uredno podmirivati sve tekuće obveze, što nije činio – zaključio je nedavno sud na temelju podataka iz Porezne uprave.

Pitamo našeg sugovornika što se može učiniti za spas kluba kad je predstečajni postupak obustavljen.

– Istina je da je došlo do obustave sklapanja nagodbe zbog duga Poreznoj upravi, koji ćemo platiti kada se s njima usuglasimo o visini obveze. Stvarni iznos je minoran. Ta priča će se uredno završiti i za taj novac nitko neće otići u stečaj – uvjerava nas Žužul, ne spominjući visinu obveze.

Pitamo ga što je s planovima da, ako i kada RNK jednog dana ponovno stane na noge, krene u gradnju hotela, s obzirom da je dio nekadašnjega klupskog zemljišta na Zapadnoj obali dobio novog vlasnika - tvrtku “Viator”.

– Klub i dalje ima jednu veliku česticu na Zapadnoj obali na kojoj se nalazi mehaničarska radionica. Ne odustajemo ni od čega, no moramo, kao i svi ostali, opstati na tržištu – kaže Žužul.

Pitamo ga je li “Skladgradnju” od stečaja spasio novcem dobivenim od prodaje dijela vrijednog zemljišta na Zapadnoj obali koje je prije pripadalo klubu, a koje je ta građevinska tvrtka preuzela prije nego što je RNK krenuo u predstečajni postupak. Naime, “Viator” je “Skladgradnji” i zagrebačkom odvjetniku Davoru Pliši, koji je zastupao obitelj Ferić koja je tražila povrat čestica na Zapadnoj obali, isplatio ukupno 1,1 milijun eura.

– RNK Split i “Skladgradnja” su jedno tijelo i međusobno si pomažu da se izvuku iz problema, kao što je i građevinska tvrtka godinama pomagala klubu. Sad ćemo ponovno zajedno riješiti probleme koje imamo – odgovara nam Žužul.

Pravno obješnjenje zašto RNK Split neće u stečaj, dao nam je odvjetnik Tomislav Krka.

– U pravomoćnom rješenju o obustavi predstečajnog postupka sutkinja ne navodi da će se postupak nastaviti voditi kao da je podnesen prijedlog za pokretanje stečaja. Znači, trenutačno na Trgovačkom sudu ne postoji prijedlog za pokretanje stečaja nad RNK Split – objašnjava Krka.

Drugi sugovornik koji je upoznat sa situacijom objašnjava da klub može podnijeti novi zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka, kao što je, primjerice, to napravio Hrvatski dragovoljac.

Netočni podaci Porezne?

– Prema presudi Visokog trgovačkog suda, predstečajni postupak nad klubom je obustavljen jer nije podmireno 229 tisuća kuna novih obveza prema Poreznoj upravi. No, odvjetnik Krka u svojoj žalbi je naveo, kao i vještak Kolovrat u svome mišljenju, kako Porezna nije proknjižila i uskladila stanja RNK i “Skladgradnje”, te je sudu poslala netočne podatke – veli naš sugovornikl te pojašnjava kako nitko od nogometaša i drugih vjerovnika neće ništa dobiti ako klub ode u stečaj.

– Razlog tome je nedostatak imovine od koje bi se mogli naplatiti, jer prije predstečajnog postupka nad RNK-om, jedno klupsko zemljište, koje je bilo u povratu, preuzela je “Skladgradnja” koja ga je nedavno prodala i od dobivenog novca je platila sve zadužnice koje su vjerovnici te građevinske tvrtke prethodno pustili na naplatu.

– Ako klub ode u stečaj, od prodaje preostale klupske čestice na Zapadnoj obali naplatit će se samo Zagrebačka banka i Porezna uprava i na kraju će se klub ugasiti. No, ako prođe novi predstečajni prijedlog, te ako RNK plati pola ranije nastalih obveza, drugu polovicu bi mu vjerovnici oprostili jer radi se o velikim iznosima. Zato mogu moliti da se klub spasi, jer u suprotnom nitko neće dobiti ni lipe. Ovako je još neka nada da će platiti dio dugova, a onda klub možda otići u Drugu ligu – navodi.

Mogu dovoditi igrače

Slaven Žužul s nama je podijelio dobru vijest za klub: više nije na snazi FIFA-ina zabrana o dovođenju novih igrača u RNK Split.

Ta zabrana iz kolovoza prošle godine za registriranje igrača u dva prijelazna roka koja su uslijedila, bila je dodatni udarac klubu opterećenom dugovanjima prema bivšim igračima. No, kazna FIFA-ine komore za rješavanje sporova u predmetu Elisa Bakaja iz Albanije koji je igrao u dresu “crvenih” sada je istekla.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu