Sport Dalmacija u balunu

Nogometašice hrvatskih korijena

'Jedva čekamo akciju': zbog njih će utakmice Splita u nastavku sezone privlačiti sve veći broj gledatelja

Nogometašice hrvatskih korijena

Za razliku od mnogih Hrvata i Hrvatica koji su sreću odlučili potražiti u drugim dijelovima svijeta, od Irske i Njemačke, do SAD-a, Kanade i Australije, dvije vrlo simpatične djevojke odlučile su se iz istog razloga krenuti potpuno suprotnim putem. 

Nogometašice hrvatskih korijena napadačica Laura Kate Špiranović (27) iz Australije te vratarka Stephanie Bukovec (23) iz Kanade izabrale su grad pod Marjanom i ŽNK Split kao pozornicu i odskočnu dasku za ispunjenje svojih nogometno-životnih snova. A uz njihovu pomoć Split želi ispuniti svoje snove. 

“Crvene” žele srušiti čak 12 godina dugu dominaciju Osijeka i osvojiti povijesni prvi naslov prvakinja Hrvatske, što bi ujedno bio i ključni korak na putu prema toliko željenoj Ligi prvakinja. Time bi se u ovoj godini na najljepši mogući način proslavila jubilarna deseta obljetnica postojanja kluba.

Na strani pogon

U drugi dio sezone “crvene” ulaze pojačane s ukupno četiri igračice iz inozemstva. Naime, ekipa iz Parka mladeži u nastavak borbe za trofeje u prvenstvu i kupu ulazi jača i za veznjakinju Tseng Shu-O (34) koja dolazi iz Tajvana te brazilsku stopericu Sandru Vieru Figueiredo (32) koje su zadovoljile na pripremama u turskoj Antalyji. 

Namjerno nismo napisali četiri strankinje, jer ranije spomenute dvije to zapravo i nisu. Špiranović i Bukovec ne da imaju i hrvatsko državljstvo, već je Bukovec bila hrvatska reprezentativka (ima dosad tri nastupa), a Špiranović nam je otkrila da bi, ako struka ocijeni tako, ponosno nosila kockasti dres.

Dakle, Split na krilima rada sportskog direktora Alena Moharića pomaže na svoj način i reprezentaciji Hrvatske. A “crvene” su mimo njih već imale šest reprezentativki u kadru izabrane vrste na aktualnom Croatia Cupu.   

Freestyle po ulicama

Ima li ljepše simbolike za sve gore navedenog od toga da dvije majstorice baratanja s loptom, napadačica Špiranović te Bukovec, vratarka i vrsna freestylerica (sposobnosti izvođenja raznih trikova s loptom pomoću svih dijelova tijela), sve svoje vještine pokažu uz simbole grada čije ime s ponosom njihov klub nosi.

Nije im zasmetalo ni to što su u “civilu”.  Kad je Bukovec fantastične vještine freestylea pokazala na Rivi, čak i u cipelama, skockana, poletjelo je nekoliko sličnih komentara vidno impresioniranih i oduševljenih splitskih penzionera.   

– Opa! Pa ti bi bez problema mogla igrat u Hajduka!

Evo zašto će utakmice Splita u nastavku sezone privlačiti sve veći broj gledatelja. A prvi korak prema toliko željenim klupskim ciljevima Splićanki pod vodstvom trenera Božidara Miletića, bivšeg izbornika, slijedi ove subote u 14 sati u Parku mladeži. Tada u gošće djevojkama u crvenom u zaostalom ligaškom susretu stiže trećeplasirani sastav lige zagrebački Agram.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu