Sport Atletika

žalit će se

'Lagali su sve sportaše i na njima obavljali liječničke eksperimente': vodeći američki trener koji je koristio atletičare 'kao laboratorijske životinje' suspendiran, Nike stao uz njega

žalit će se

Američki atletski trener Alberto Salazar koristio je sportaše kao laboratorijske životinje, izjavio je šef Američke antidoping agencije (USADA) Travis Tygart u razgovoru za ZDF.

USADA je vodećeg američkog atletskog trenera, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, utorak suspendirala na četiri godine zbog dopinga.

"Morate shvatiti da sportaši nisu imali pojma što se događa s njima, što im se daje. Primjerice, jednoj sportašici je kazano da uzme lijek protiv tumora na maternici, iako nije imala tumor. Lagali su sve sportaše i na njima obavljali liječničke eksperimente," tvrdi Tygart.

Američka antidopinška agencija je objavila da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP u Dohi. Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom priopćenju naveo da će stajati uz njega.

Tygart je osim Salazara napao i Nike.

"Nadam se da će Nike uvidjeti istinu i da će to za njih biti otriježnjenje. Više ne mogu tražiti izgovore, moraju priznati da su se eksperimenti nad sportašima radili pod njihovim imenom i u njihovim prostorima. To je pogrešno", kazao je Tygart.

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdjevao sportaše zabranjenim supstancama te je sportaše navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole.

"Šokiran sam," kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika