Prilozi Prostorija

Putovanje kao inspiracija za dom

Booking.com anketirao je putnike iz cijelog svijeta: doznajte kako izgleda interijer kojem gosti ne mogu odljeti i kako kreirati najpoželjnije stilove

Putovanje kao inspiracija za dom
Living 4 media
Living 4 media

Ako zamislite gdje biste sve mogli provesti godišnji odmor u "Lijepoj našoj", ljeti pomislite na otoke te priobalne gradove kao što su Dubrovnik, Split, Opatija, Pula, u proljeće ili jesen na Zagorje ili Slavoniju, a zimi želite uživati u čarima snježne Like.

Ono što nas uvijek iznova posebno oduševljava su prijazni domaćin i smještaj u kojem ste odlučili boraviti idućih nekoliko dana. Naravno, ako sebi osigurate uvjete kakve želite i priuštite si odmor za dušu i tijelo, bez ikakvog spomena na posao i na svakodnevne obveze, onda vam je mjesto koje ste odabrali i ambijent u kojem ćete provesti idućih nekoliko dana nešto što nikada nećete zaboraviti.

Zato i ne čude podaci "Booking.com-a", koji kažu da čak četvrtinu putnika iz Hrvatske dizajn smještaja u kojem provode godišnji odmor inspirira da i vlastiti dom urede na tom tragu. Upravo vam zato donosimo podatke neovisnog istraživanja koji nam otkrivaju kako su "mediteransko plavetnilo", "skandinavska jednostavnost", "seoska udobnost", "japanski zen" i "elegantni gradski stil" top stilovi uređenja prema izboru 18.500 anketiranih ispitanika iz raznih država svijeta.

Uredite li i vaš apartman vodeći se nekim od ovih pet stilova čini se da nećete pogriješiti, no važno je misliti na ritam vašeg grada ili mjesta koje turisti posjećuju te ga pokušati prenijeti u prostor. Četvrtina putnika iz Hrvatske, odnosno njih 25 posto kaže da ih dizajn, izgled i stil smještaja u kojem provode godišnji odmor inspiriraju da tako urede i vlastiti dom. Jedan od pet putnika iz Hrvatske, odnosno 18 posto, kaže da se ta inspiracija temelji na činjenici da su imali mogućnost boraviti u smještajnom objektu s neobičnim dizajnom interijera, a jedan od četiri putnika, ili 24 posto, kaže da im upoznavanje različitih kultura i načina života tijekom godišnjeg odmora također služi kao poticaj za uređenje vlastitog doma.

 

Zato smo savjet potražili od Martine Majić, dekoraterke s dugogodišnjim iskustvom, koja nam je s nekoliko detalja pojasnila kako možemo prenijeti top pet najpoželjnijih stilova u svoje domove ili apartmane.

"Mediteransko plavetnilo" stil je koji je odabralo čak 57 posto ispitanika, a karakterizira ga hladna i minimalna, ali isto tako šarena paleta boja.

- Mediteranski stil ima nekoliko smjerova - od šarenog kolorita španjolskih obala do bijele i tirkizne koju viđamo na obalama Grčke. U našem podneblju koriste se tonovi koje imamo u prirodi oko nas, dakle sve nijanse plave, boje mora, bež boja, asocijacija na pijesak, plaže, školjke, boje lavande, masline, u kombinaciji s prirodnim materijalima poput drva i kamena. Uređenje interijera u mediteranskom stilu je zahvalno i ako ne uređujete prostor od samog početka.

Ako imate postojeće komade namještaja, ostavite one u neutralnim tonovima te na njih nadograđujte ostale elemente i boje. Tkanine su od prirodnih materijala, jednobojnih, s uzorcima pruga, do šarenih s morskim motivima ili pak motivima biljaka poput lavande i maslina. Dekoracija se sastoji od slika s morskim motivima, upotreba konopa,tu su i kompasi, školjke, fenjeri i slično - pojašnjava naša sugovornica.

 

 


Osim daha Mediterana, "skandinavsku jednostavnost" odabralo je čak 53 posto ispitanika.

- Ovaj stil turisti odabiru kao poželjan, jer u ubrzanom načinu življenja jednostavnost i čiste linije u interijeru daju dojam organiziranosti i dosljednosti, čemu svi težimo u svakodnevici. Prostorom dominira bijela boja u kombinaciji s drvom, čistih ravnih linija. Drvene obloge mogu biti na podu, namještaju, zidu i čine kontrast bjelini.

Dekoracija u skandinavskom stilu je nenametljiva, često se koriste lončanice biljaka, no o tome treba razmisliti ako pričamo o prostoru za najam, jer koliko god gosti preferiraju taj stil, nisu skloni na svom odmoru brinuti se o biljkama koje zateknu u prostoru. Boje koje se koriste su zagušeni tonovi plave, sive, krem boje, iako se znaju prikrasti i detalji u jarkim bojama, ali bez pretjerivanja - savjetuje Martine.

 

 

 


Uz dva već spomenuta stila, "seosku udobnost" kao poželjnu je označilo 42 posto ispitanika.

- Visoki postotak odabira ovog stila čine gosti koji odsjedaju u kućama, vilama te apartmanima koji služe za dulji odmor. To su gosti koji preferiraju uživanje u samom prostoru i oko njega, a najčešće podrazumijeva i eksterijer s bazenom te lijepo uređenom okućnicom. Ako se odlučite za taj stil uređenja, on znači upotrebu neobrađenog drva, rustikalne komade namještaja i kamen. Osnovni tonovi su zemljane boje, bitno je da ne bude primjesa jakih i fluorescentnih tonova.

Tkanine su prirodne, variraju od jednobojnih, kariranih ili pak onih sa cvjetnim motivom. Drvene obloge su sirove, bez lakiranih površina. Značajna je i upotreba kovanog željeza, od kreveta do stolova i stolica u eksterijeru. Kod ovog stila je bitan element koji se ne treba zaboraviti - da prozori i vrata ne budu u PVC-u, već da prate cjelokupni stil - podvlači Martina Majić.

 

 

 


Osim navedenih stilova uređenja, sudionici u "Booking.com-ove" ankete reagirali su dobro na zanimljiv stil koji se vrlo lako može uklopiti u ritam Mediterana, a to je "japanski zen", koji je odabralo 34 posto ispitanika.

- Ovaj stil karakterizira namještaj čistih linija, ne masivan, te komade koji nisu fiksni već pomični, bez pretjerane gužve u prostoru. Materijali su najčešće drvo, bambus i svila. Boje su bež, nijanse zemljanih tonova, česta kombinacija bijele i crvene sa sivom te tamnim drvom. Karakterističan je nizak namještaj, poput taburea, niskih konzolnih stolića i niskih kreveta. Dekorativni predmeti su vaze s oslikanim motivima, lampe, paravani i slično - ističe Martina elemente koje je jednostavno pronaći u trgovinama namještaja.

 

 

 


"Elegantni gradski stil" privlačan je bio za 27 posto ispitanika, a primjenjiv je svugdje.
- On je najzahvalniji jer spaja nespojivo. Od jednostavnih i nenametljivih komada namještaja, do komada namještaja ili dekoracije koja dominira prostorom. Jedna fotelja, jedno rasvjetno tijelo ili komoda, dizajnerska, ili neobična oblikom te materijalom može dati posebnost prostoru. Često je naglašavanje jednog zida trodimenzionalnim panelima, fototapetima ili predimenzioniranim slikama.

Nije isključeno ni blještavilo, posebno kada je rasvjeta u pitanju, a stil je dobar odabir za prostore gdje gosti borave kratko - kaže dekoraterka uz napomenu kako treba na umu imati prvenstveno udobnost koju će uređeni prostor pružati gostu, te na kraju dodaje:

- Ako će gost ležati u neudobnom krevetu, bez WI-FI-a, tuširati se u loše uređenoj ili nedovoljno čistoj kupaonici, ako će mu biti vruće radi toga što nema klima-uređaja ili je neadekvatan, niti jedan stil koji upotrijebite neće ostaviti dobar dojam. Prilikom planiranja troškova uređenja ne zanemarite te bitne stavke, koje s određenim stilom daju cjelokupni dojam za gosta, kako bi se vrati, ili pak preporučio vaš smještaj.

 

 


Ovako su glasali ispitanici

– mediteransko plavetnilo – 57 posto

– skandinavska jednostavnost – 53 posto

– seoska udobnost – 42 posto

– japanski zen – 34 posto

– elegantni gradski stil – 27 posto

– pariški vintage – 17 posto

– udobna ski koliba – 16 posto

– bliskoistočna elegancija – 14 posto

– bohemska elegantnost – 14 posto

– odvažni indijski printovi i boje – 14 posto

– industrijski loft – 12 posto

– krševita obala – 12 posto

– hollywoodski glamur – 10 posto

– bavarski dvorci – 8 posto

– afričko pleme – 6 posto

– brazilski karneval – 5 posto
 

 

Naslovnica Prostorija