Prilozi Prostorija

Dizajnerski klasici

U uređenju doma ne možete pogriješiti s 'Jajem' i 'Labudom': bezvremenske Jacobsenove fotelje slave veliki jubilej

Dizajnerski klasici

Već 60 godina je prošlo otkako je nastala kultna fotelja Egg (Jaje) i Swan (Labud), koju je glasoviti danski arhitekt i dizajner Arne Jacobsen (1902-1971), utemeljitelj danskog modernizma, oblikovao 1958. godine za opremanje SAS Royal Hotela u Kopenhagenu, inače prvog dizajnerskog hotela.

Svjetsku slavu i svoje mjesto u povijesti dizajna, Jacobsen je stekao upravo s foteljom ˝Egg˝, koja prema mišljenju stručnjaka predstavlja kvalitetu izrade, izvornost i ekskluzivnost. Ona je tijekom svojega životnog vijeka dobila brojne presvlake u različitim materijalima i bojama. Tako ju je za 50-ti rođendan tehnikom patchworka presvukao poznati danski umjetnik Tal R. Tada je proizvedeno svega 50 primjeraka kojima pečat daje šarena kombinacija uzoraka i boja.


Koža i zlato za ˝zlatne˝ godine
U tvrtki ˝Fritz Hansen˝, gdje se ove sjedalice još uvijek proizvode, uz 60-tu obljetnicu su pripremili posebnu seriju sjedalica i kolekciju dodataka. Fotelje su odjenuli u nježni ton prave kože i postavili ih na postolje presvučeno 23-karatnim zlatnim premazom. Koža i zlatna podloga s godinama će dobiti patinu koja će foteljama dati svojevrstan pečat.

Grupa dizajnera u tvrtki Fritz Hansen, koja je pripremala ovo posebno izdanje fotelja, proučila je i to kako će upotrijebljeni materijali starjeti i kako će izgledati za nekoliko godina te kakav će biti osjećaj na njima sjediti te kakav će miris ispuštati. Izdana je u ograničenom broju tako da je od 1. veljače u prodaji 1.958 fotelja ˝Egg˝ i ˝Swan˝.

Uz nove presvlake izradili su i tri pripadajuća dodatka: podnu svjetiljku, tabure kojeg je oblikovala Cecilie Manz i prekrivač od merino vune.

Između arhitekture i dizajna
Tvrtka Fritz Hansen ovom je prilikom obznanila kako su Egg i Swan za njih više od bezvremenske sjedalice odnosno fotelja koje su započele svoj život u garaži Jacobsena, a završile među ikonama i upisale se u povijest dizajna.

Arne Jacobsen je posjedovao izuzetan talent jer je mogao raditi sve - od arhitekture do dizajna. Iako je autor mnogih zanimljivih objekata (npr. škole Munkegard, danske nacionalne banke u Kopenhagenu, St. Catherine's Collegea u Oxfordu), mnogima je poznatiji kao autor kultnih stolica, koje su se upisale u povijest dizajna i postale klasici. Ove fotelje, kao što kažu proizvođači, predstavljaju bit njegovog djela i njegove uloge u danskom dizajnu.

Na poslu je bio perfekcionist koji je težio da postigne savršenu formu. Tako je često projektirao ne samo zgradu nego i sve interijere. Kao arhitekt, gradio je monumentalna i veličanstvena zdanja, a kao dizajner si je mogao priuštiti potpuno suprotnu filozofiju. No, ostao je zapamćen i kao ljubitelj prirode i botanike te brižan obiteljski čovjek.


Jacobsen je prvi dizajnerski hotel, kopenhaški ˝SAS Royal ˝, za čiji je intreijer osmilsio i proslavljene fotelje, projektirao od same zgrade do ključanica na vratima. Zgradu je naručila aviokompanija Scandinavian Airlines System (SAS) i trebala je simbolički predstavljati vrata Skandinavije za sve koji putuju u Dansku, Švedsku i Norvešku. Hotel, koji je izgrađen kao dio putničkog terminala imao je 20 katova i u vrijeme kada je izgrađen predstavljao je najvišu zgradu u Kopenhagenu. Danas, osim vanjskih zidova, nije ostalo mnogo. Gostima je na raspolaganju tek jedna originalna soba s oznakom 606 koja je uređena tako kako ju je zamislio Jacobsen.

 

Naslovnica Prostorija