Prilozi Prostorija

tisuću kuna po krevetu

Iznajmljivači najviše posla imaju upravo prije sezone: stručnjak savjetuje kako se uspješno pripremiti za navalu turista

tisuću kuna po krevetu

Stereotipna slika po kojoj obiteljski iznajmljivači u ovo doba godine tek sjede i čekaju da im se "dogodi" rezervacija za predstojeću sezonu potpuno je iskrivljena. Ozbiljni iznajmljivači sada imaju najviše posla, prate rezervacije, sređuju apartmane, ulažu, kaže Nedo Pinezić, dugogodišnji iznajmljivač i donedavni predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK i uporni aktivist za poboljšanje statusa i uvjeta rada u tom segmentu naše turističke ponude; jer, kaže, ne događa se sezona sama od sebe, puno je truda i rada uloženo u svaki booking, u svaku dobru recenziju, zadovoljnog gosta i preporuku drugima za dolazak na Jadran. A takav status se mora održavati, potvrđivati, učvršćivati iz sezone u sezonu.

Što u ovo doba godine još treba napraviti u obiteljskom smještaju prije nego što stignu prvi gosti?

- Obiteljski iznajmljivači znaju da je ovo vrijeme kada moraju osvježiti svoje kapacitete i unijeti neku novost u svoju ponudu, pa makar i malu, kao što je nova ili drukčija slika na zidu, oličeni prostori, novi cvjetni aranžmani i slično. Ako su ranije imali problema s parkiranjem vozila svojih gostiju, moraju se potruditi osigurati im dobra parkirališta jer na to su posebno osjetljivi.

Na fotografiji: Nedo Pinezić, Foto: Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA


Urediti okućnice, osvježiti zidove, unijeti neki novi detalj. To je važno zbog nekoliko razloga: oni gosti koji su već bili bit će ugodno iznenađeni kad vide nešto novo. Osim toga, time će i fotografije koje se prenose preko digitalnih platformi pokazati da je smještaj osvježen jer su fotografije drugačije. To je poruka kojom kažemo koliko nam je stalo do gosta i kako im želimo boravak učiniti ljepšim.

Koliko bi iznajmljivači trebali svake godine investirati u poboljšanje kvalitete smještaja da bi pratili svjetske trendove?

- Svaki ozbiljni iznajmljivač zna da mu za tekuće održavanje po krevetu svake godine treba oko 150 eura. Jedne godine se napravi jedno, druge nešto drugo, ali treba računati na oko 700 do tisuću kuna po krevetu svake godine. To je jednostavno ono ulaganje koje je nužno da bi se pratili svjetski trendovi u standardu smještaja, komfora i usluge. Treba zamijeniti posteljinu novom, pa ako je gostima ugodno na onoj satenskoj, treba investirati u nju, nadodati nove jastuke, osvježiti ponudu ručnika i detalja za kupatilo, sanirati sanitarije da nigdje ništa ne curi, da sve funkcionira, urediti okućnicu, prilaze, parking... Kako konkurencija jača i poboljšava uvjete, tako i mi moramo stalno ulagati.

Koje su promjene u smještaju u apartmanima i kućama za odmor najveće posljednjih godina?

- Eto, na primjer u našim objektima starije generacije su uglavnom kreveti na 20 centimetara od poda, a danas su zahtjevi gostiju da visina kreveta bude i do 40 centimetara od poda. Stari objekti nemaju ni anatomske podnice ispod madraca, a danas je to nešto što se podrazumijeva. Samo jedna takva podnica pokriva cijeli godišnji trošak o kojemu sam govorio. Oprema kuhinje u apartmanima postaje izuzetno važna jer suvremeni gosti poklanjaju posebnu pozornost prehrani, pa se traži kvalitetno posuđe, indukcijske ploče, posuđe za kuhanje na pari...

Kod nas su najveće investicije u zadnje vrijeme u bazene i dodatne sadržaje. O kolikom ulaganju se radi?

- Najjeftiniji jednostavni bazen dođe oko sto tisuća kuna. Domaćini sve više rade zahvate koji se odnose na wellness ponudu koja se može napraviti u svakoj staroj garaži u koju se smjesti mala sauna, infracrveni izvori topline, mali whirlpool... To je sigurno 50 do 70 tisuća kuna ulaganja. Ako se ide u ponudu za bicikliste, morate imati perilicu i sušilicu, radionicu za bicikle, stalke i sobu za njihovo spremanje, pa je i to oko 20 tisuća kuna investiranja u opremu.

Koji su novi trendovi na tržištu, što se novoga traži u obiteljskom smještaju?

- Najviše noviteta dolazi iz SAD-a u obiteljskom smještaju. Velika je novost da je kvaliteta obiteljskog smještaja u SAD-u postala takva da je po službenim kategorijama odmah ispod luksuznih hotela, a iznad hotela s četiri zvjezdice. To za sobom povlači niz sadržaja u ponudi, a najvažnije je da pružaju visoku razinu privatnosti i komfora. Tako se, na primjer, inzistira da soba s televizorom bude u izdvojenoj sobi, a ne u dnevnom boravku.

Očekuju li gosti i neke tehnološke napretke u ponudi obiteljskog smještaja?

- Apsolutno, gosti očekuju imati svuda izvrsnu bežičnu internetsku vezu i to je postalo nešto što se podrazumijeva. Zato tamo gdje su gosti lani bili nezadovoljni tom uslugom i požalili se domaćinu na to, treba postaviti pojačivače signala. Svaki domaćin bi morao pogledati lanjske ocjene i primjedbe gostiju (review), vidjeti što im je smetalo i to popraviti, poboljšati. Samo tako će pokazati da mu je stalo do mišljenja gostiju i da ih poštuje.

 

Naslovnica Prostorija