Prilozi Prostorija

SJAJNA PRILIKA ZA PODUZETNE

Novost s Airbnb-a koja će se svidjeti iznajmljivačima: ova opcija oduševit će goste, a vama donijeti dodatnu zaradu

SJAJNA PRILIKA ZA PODUZETNE

Pod egidom "Podijelite svoju strast sa svijetom" web-portal za oglašavanje i najam smještaja, Airbnb, odnedavno proširuje svoju podršku za "Experience", na hrvatskom "Doživljaj", uslugu od koje će profitirati i gosti i sami lokalci, odnosno iznajmljivači.

Radi se, naime, o mogućnosti da domaćin gostu pruži određeni doživljaj kojeg nema u turističkim brošurama i klasičnim turama obilaska nekog mjesta, svojevrsno "insajdersko" iskustvo.

Doživljaji mogu biti izleti ili druge aktivnosti koje organiziraju i vode lokalni domaćini. Cilj je da se gostima na ovaj način pruži jedinstvena prilika da upoznaju mjesta i ljude koje sami ne bi imali prilike upoznati. Primjerice, glazbenik Dean u Amsterdamu organizira putem Airbnb-a dvosatni "skriveni koncert" u kućici na splavu na jednom od kanala.

 


Cijena za ovaj, kako su ga korisnici ocijenili, jedinstveni doživljaj je 12 eura po posjetitelju. Irac Scott nudi, pak, "doživljaj veganskog Dublina", u Madridu Mariano goste vodi u "filmsku šetnju", Lud u Berlinu turistima otkriva skrivene kulturne i povijesne lokalitete, među kojima i napuštenu špijunsku stanicu. Federico iz Milana uči goste kako napraviti domaću tjesteninu, a u spomenutom doživljaju može se uživati za 45 eura. U cijenu je uključen i jedan obrok, naravno, onaj autentični, talijanski.

Donedavno je Airbnb nudio doživljaje samo po većim svjetskim gradovima, no sada se za organizaciju takve usluge mogu prijaviti i domaćini u Hrvatskoj. Važno je samo imati ideju, volju, entuzijazam, pa i poduzetničku žicu budući da onaj domaćin koji osmisli originalan doživljaj može lijepo i zaraditi.

Čak se i ne mora biti posebno inventivan, dovoljno je možda baciti pogled na ideje iznajmljivača u drugim gradovima i zemljama, te ih modificirati, odnosno prilagoditi vlastitoj sredini. To se najviše odnosi na doživljaje vezane uz kuhanje.

Dok, naime, talijanski domaćini svoje goste uče kako napraviti savršenu tjesteninu, naš bi iznajmljivač kao doživljaj mogao nuditi pripremu viške pogače ili kroštula. Skrivenih kutaka koje vrijedi pogledati ima, dabome, i kod nas, a ne samo u Berlinu ili Rimu, jednako kao i vinograda u koje se goste može dovesti da uživaju u berbi grožđa ili možda sadnji vinove loze.

Jednako kao što je Airbnb napravio revoluciju sa svojom idejom prema kojoj domaćin može biti svatko, pa čak i onaj tko želi oglasiti tek jedan madrac na napuhavanje, tako će i usluga "Experience" sasvim sigurno izmijeniti navike turista, ali i onih koji žive od turizma. Pronađite, dakle, inspiraciju i ponudite gostu - doživljaj!

Cijenu određujete sami

Domaćin može ponuditi jednodnevni ili višednevni doživljaj, no Airbnb mu uvjetuje da raspored koji napravi bude fiksan. Uz termin, domaćin sam određuje i veličinu grupe, te cijenu.

Budite vjerodostojni

Standardi koje Airbnb traži kako bi netko postao domaćin određenom doživljaju su vjerodostojnost, što bi značilo da dobro poznajete svoje područje ili ste vješti u onome čim se bavite te to možete pokazati svojim gostima - bilo da ste pretvorili tu vještinu u karijeru ili posao, učili ste o tom području u školi, dugo se vremena bavite time kao hobijem...

Domaćin, osim toga, mora biti autentičan, što bi značilo da je strastven s ugošćavanjem i upoznavanjem novih ljudi, te da ima pozitivan stav prilikom interakcije s gostima. Osim toga, mora biti i empatičan - predviđati potrebe i osjećaje svojih gostiju, prilagođavati doživljaje prema potrebi...

 

Naslovnica Prostorija