Prilozi Prostorija

Jednostavno i praktično

Nevjerojatno korisni savjeti naših baka: evo što se odlično čisti ketchupom i kako savršeno ispeglati robu

Jednostavno i praktično

Možda starinski jesu, ipak su ih pisale naše bake, ali provjereno su učinkoviti i odlično pariraju svim novopečenim, uglavnom puno skupljim, a počesto i za zdravlje opasnim sredstvima za čišćenje i uređenje doma. Ništa vas ne košta da probate.

- Čeka vas brdo neispeglane odjeće za koju ćete sate trebati kao bi je majstorski ispeglali. Ili još gore, morate hitno vani, na kavu, prvi date, na roditeljski, posao, a ta suknja nikako da se ispegla. Baka ima riješenje, ispod navlake za glačanje stavite najobičniju aluminijsku foliju, da, upravo onu koju koristite za pakiranje kolača ili ostataka hrane. Nećete pogriješiti, folija će kao odličan provodnik topline prilično skratiti vrijeme glačanja.

- Ne potcjenjujte ketchap, njegova uloga nije samo vezana za hranu. Ako niste znali, on je i idealan za čišćenje bakra i mesinga. Na krpicu stavite samo nekoliko kapi i eto odličnog sredstva za čišćenje svijećnjaka.

- Zašto je susjedino rublje uvijek bjelje nego vaše? Ima recepta i za taj problem, u pretinac za deterđent dodajte i vrećicu praška za pecivo. A ako nemate njega, zasigurno imate sodu bikarbonu. Samo sto grama sode bikarbone ubačene u pretinac za deterđent, riješit će taj problem.

Naslovnica Prostorija