Novosti Svijet

opasni bjegunac

Član talijanske 'Ndranghete, jedan od najopasnijih mafijaša na svijetu pobjegao iz zatvora u Urugvaju; Zamjenik talijanskog premijera: 'To je uznemirujuće i ozbiljno'

 opasni bjegunac

Jedan od najstarijih članova talijanske 'Ndranghete, Rocco Morabito. pobjegao je iz zatvora u Urugvaju gdje je čekao izručenje Italiji, objavilo je u ponedjeljak urugvajsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Morabito (52), je pobjegao iz zatvora INR u središtu Montevidea s još tri zatvorenika, rekao je u ponedjeljak urugvajski ministar unutarnjih poslova. 

Četvorica muškaraca pobjegla su oko ponoći. Popeli su se na krov zatvora pa provalili u susjednu zgradu gdje su jednoj stanarki ukrali novac, navode iz ministarstva unutarnjih poslova. 

U vrijeme njegova uhićenja u Urugvaju u rujnu 2017., Morabita je tadašnji ministar unutarnjih poslova Marco Minniti opisao kao "glavnog bjegunca" iz 'Ndranghete. 

Djelovao je od 1994. i osuđen je na 30 godina zatvora u odsutnosti zbog pripadnosti mafijaškoj organizaciji, 'dilanju' kokaina i drugih ozbiljnih zločina. 

Uspješan bijeg Morabita iz zatvora "uznemirujuć je i ozbiljan", navodi u izjavi zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini. 

Salvini je rekao da će "zatražiti objašnjenje vlade u Montevideu" i obećao da će uloviti Morabita "gdje god bio i baciti ga u zatvor, gdje zaslužuje biti". 

'Ndragheta je jedna od najpopularnijih organiziranih kriminalnih skupina u svijetu i vodeći krijumčar kokaina u Europu. Oformila se u regiji Kalabrija na jugu Italije. 

Morabito još nije bio izručen Italiji jer se, prema pisanju urugvajskog El Paisa, žalio na presudu Vrhovnog suda. 
 

Naslovnica Svijet