Novosti Svijet

u čemu je problem?

Brojni portali diljem svijeta bili su dulje od sat vremena nedostupni korisnicima, radi li se o hakerskom napadu?

u čemu je problem?

Brojni hrvatski medijski portali, među kojima i Slobodna Dalmacija, bili su nedostupni za korisnike zbog problema koji je imao pružatelj usluga zaštite web stranica Cloudflare.

Kako su javili iz Cloudflarea, tijekom prijepodneva zabilježili su probleme u svojoj inteligentnoj globalnoj mreži te istražuju uzrok, piše Novac.hr.

Kako doznajemo, nemogućnost pristupa tim stranicama uzrokovan je prekidom rada usluga Cloudflarea, servisa koji za internetske stranice služi kao “zaštitni zid”.

Proizvod istoimene američke tvrtke, štiti web stranice od hakerskog napada, tzv. DDoS napada. Lani optuženi haker iz Zaprešića, primjerice, pružao je usluge upravo takvog napada koji umjetno povećava promet na ciljanoj stranici i uzrokuje pad te stranice. Cloudflare štiti web stranice baš od takvog napada tako da cijeli promet jedne stranice prvo mora proći kroz njihov servis. Prestane li njihov servis s radom, promet, odnosno korisnici koji na stranicu dolaze, više ne mogu pristupiti željenoj stranici. To, međutim, samo po sebi ne znači da je riječ o hakerskom napadu.

Iz Cloudflarea, zasad, izdaju obavijesti da rade na rješavanju problema koji su identificirali kao “curenje rute”, a to curenje je zapravo puno šire od samog Cloudflarea. Otvorilo je to broje spekulacije na forumima da se zapravo radi o BGP otmici, ilegalnom preuzimanju IP adresa, odnosno preusmjeravanju prometa. Međutim, "curenje" može biti slučajno ili zlonamjerno, ali najčešće nastaje zbog nenamjernih pogrešnih konfiguracija.

O razmjeru globalnog problema govori i obavijest velikog e-trgovca Amazona u kojoj potvrđuju problem s nekim svojim uslugama uključujući i Echo uređaje.

- Potvrdili smo problem s vanjskim pružateljem usluga izvan naše mreže, što utječe na internetsku povezanost između nekih korisničkih mreža i više AWS regija, stoji u obavijesti na stranici Amazon Web Service.

Iz Cloudflarea su objavili mapu pogođenih područja na kojima su stranice koje oni nadziru nedostupne:

Naslovnica Svijet