Novosti Svijet

Dačić: Odluka o rehabilitiranju Mihailovića je sramotna i produbljuje podjele

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je sramotnom odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitiranju četničkog vođe Draže Mihailovića, ocijenivši da ona ne pridonosi pomirenju i istini, već produbljuje podjele.

Dačić je, kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, podsjetio i da je odluka objavljena upravo u danima kad svijet slavi pobjedu nad fašizmom.

"Viši sud u Beogradu trebalo bi podsjetiti da su, prije 70 godina, 14. svibnja 1945., na isti dan kada je on donio sramnu odluku o rehabilitaciji, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslavenskim partizanima. Samo taj podatak jasno govori o tome tko su bili saveznici, a tko neprijatelji, svibnja 1945.", piše u Dačićevu priopćenju.

Srbijanski šef diplomacije smatra da se svijet danas "suočava s pokušajem revizije povijesti i relativizacije pobjeda i poraza, zločina i kazni", te naglašava kako "odluke suda ne mogu poništiti povjest".

Viši sud u Beogradu u četvrtak je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, poništio presudu kojom je Mihailović 1946. godine osuđen na smrt i vratio mu građanska prava, te ga progasio nosuđivanim. Odluka suda je konačna.

(H)
Foto: Arhiv AFP
Naslovnica Svijet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last