Novosti Svijet

Grčka od ECB-a traži odgodu povrata duga

Grčka traži od Europske središnje banke (ECB) da odgodi povrat 27 milijardi eura grčkog duga po obveznicama a u međuvremenu su grčke vlasti nastavile proces privatizacije luke Pirej, kazao je u četvrtak dužnosnik agencije za privatizaciju.

"Stvar je prilično jednostavna – rok dospijeća tih obveznica treba pomaknuti, toga su svjesni i u ECB-u", kazao je na konferenciji grčki ministar Janis Varufakis.

"Te su obveznice sastavni dio paketa koji je ECB kupio 2010. i 2011.", pojašnjava ministar Varufakis.

U veljači je grčki ministar financija predložio reprogramiranje grčkog duga ili zamjenu postojećih grčkih obveznica onima indeksiranim za gospodarski rast ali je njegov prijedlog pao u drugi plan zbog hladnih reakcija grčkih partnera u eurozoni.

Sada je ta ideja izvučena iz ladice, uz poruku grčkog ministra ECB-u da bi trebali odgoditi povrat 27 milijardi eura grčkog duga, preostalog nakon isplate 6,7 milijardi eura u srpnju i kolovoza.

"Ministarstvo financija morat će se na ovaj ili onaj način zadužiti kod naših partnera kako bismo im mogli vratiti dug", poručio je grčki ministar.

Upozorio je da bi Grčka za dva tjedna mogla ostati bez novca ako ne bude postignut sporazum s kreditorima o isplati preostale 7,2 milijarde eura iz međunarodnog programa kredita.

Kamen smutnje u pregovorima Atene i Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predstavljaju reforme koje su postavljene kao uvjet za isplatu posljednje tranše kredita, posebno one vezane za reforme i za regulativu tržišta rada.

Provladin list Avgi izvijestio je u četvrtak da se u vladi nadaju da će dogovor biti postignut prije 6. lipnja kada dospijeva na naplatu rata MMF-u od 302,5 milijuna eura.

Atena se nada da će do 25. svibnja uspjeti dogovoriti sastanak ministara financija eurozone kako bi se odobrio sporazum, dodaje list.

U međuvremenu je Atena prema izjavi visokog dužnosnika agencije za privatizaciju zatražila od tri kompanije da do rujna podastru obvezujuće ponude za kupnju udjela u luci Pirej.

Grčka je među kandidatima za preuzimanje 67-posto udjela u najvećoj luci izdvojila kineski Cosco Group i još četiri kompanije ali prodaja je obustavljena nakon što je vlast početkom godine preuzela ljevičarska koalicija Siriza.

U srijedu navečer Atena je uputila ulagačima dopunjeni poziv za podastiranje ponuda za 51 posto udjela u luci Pirej, kazao je neimenovani dužnosnik.

Od početnih pet interesenata preostalo ih je tri, kaže taj dužnosnik, navodeći Cosco, nizozemskog operatera kontejnerskih terminala APM Terminals i International Container Terminal Services sa sjedištem na Filipinima.

"Ponuđen će biti 51-postotni udio, uz opciju njegova povećanja na 67 posto u roku od pet godina ako ulože 300 milijuna eura", navodi izvor. "Želimo imenovati pobjednika natječaja krajem rujna ili početkom listopada", dodaje.

Vlada je najavila da će preispitati program prodaje imovine, koji također spada među uvjete za program međunarodnih kredita. Namjeravaju ipak nastaviti s privatizacijama, napominje Reuters.

(H)
Foto: AFP
Naslovnica Svijet