Novosti Svijet

Rehabilitacija Draže Mihailovića pokazala podijeljenost Srbije

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitiranju četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića je u reagiranjima u kojima se ocjenjuje kao “povijesna” ili “falsificiranje istine i povijesti” ponovno pokazala podijeljenost Srbije u gledanju na ulogu Mihailovića i četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Dok se, s jedne strane, rehabilitiranje Mihailovića proglašava “ispravljanjem jedne od najvećih nepravdi u novijoj povijesti Srbije”, protivnici tvrde kako je riječ o klasičnom pokušaju revizije povijesti borbe protiv okupacije u Srbiji, koji bi umnogome mogao baciti sjenku na njen doprinos u slamanju fašizma u Europi.

Stranke i pokreti demokratske građanske provenijencije jedinstveni su u osudi reahabilitiranja Draže Mihailović jer, navodi se u priopćenju Sopcijaldemokratske stranke Srbije, “ovakva odluka sada na najgori mogući način može otvoriti pitanje uloge kolaboracionističkih pokreta na prostoru bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu i to samo nekoliko dana nakon što je svijet obilježio 70 godina pobjede nad fašizmom i nacizmom”.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocijenila je da je “institut predsjednika Srbije zloupotrebljen radi rehabilitiranja Mihailovića”. Ova stranka podsjeća da je savjetnik predsjednika države Tomislava Nikolića, Oliver Antić pravni zastupnik predlagača rehabilitiranja, koji je predlagao da na paradi u povodu 70. Obljetnice oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja.

“Današnja odluka je prava poruka koju šalje Srbija s ovakvim predsjednikom države u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Sudjelovanje Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi bilo je samo licemerje i udvorništvo Putinu”, navodi LSV koji podsjeća i da se Nikolić nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, te “ne treba ni čuditi uporaba i pritisak insitutucije predsjednika Srbije na pravosuđe kako bi se promijenila povijest i sasvim relativizirala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba”.

Socijaldemokratska unija (SDU) smatra rehabilitiranje Mihailovića uvredom za sve žrtve i prave borce protiv okupatora i njihovih suradnika tijekom Drugog svjetskog rata dok poznata sociologinja Zagorka Golubović konstatira da je ovakva odluka suda sramota za bivšu Jugoslaviju. “Ja sam iz osobnog iskustva znala da su Mihailović i njegova vojska bili neprijatelji ove zemlje. Ako se rahabilitacija provede mislim da će to biti najveća sramota za bivšu Jugoslaviju”, uvjerena je Golubović.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je, kao potomak partizanskog borca, osobno nezadovoljan odlukom suda o rehabiliiranju Draže Mihailovića.

“Naravno, ne miješam se u odluke neovisnih pravosudnih tijela, oni su vjerojatno imali više pravnih argumenata i dokaza nego što ja imam”, rekao je Stefanović i ponovio da je osobno nezadovoljan tom odlukom.

S druge strane, rehabilitiranje Mihailovića naišlo je i na oduševljenje pa, primjerice, princ Aleksandar Karađorđević drži “da je odlukom o rehabilitranju četničkog zapovjednika ispravljena jedna od najvećih nepravdi u novijoj povijesti Srbije”. Karađorđević, koji je bio u sudnici tijekom izricanja odluke suda, naveo je da je u pitanju veliki i pozitivan dan za Srbiju i narod. “To nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čovjeku već i prema našoj zemlji i narodu”, navodi on.

Savjetnik predsjednika Nikolića i jedan od zastupnika predlagača za rehabilitranje Mihailovića Oliver Antić izjavio je novinarima nakon završnog ročišta da je “to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevim zapovjedništvom” ustvrdivši kako se u postrojbama kojima je zapovijedao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

Haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj očekivano je pozdravio odluku suda konstatirajući da današnji dan, “zaslužuje biti proglašen danom sveopćeg srpskog pomirenja”.

Srpski pokret obnove i predsjednik Vuk Drašković izrazili su poštivanje sucima koje su, “ nakon sedam decenija, stavile pečat pravde na povijesnu istinu o Mihailoviću”.

“Današnje ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, izrečene 15. srpnja 1946., ne znači samo rehabilitiranje ratnog zapovjednika prve antinacističke gerile u Europi, nego je to i rehabilitiranje njegove vojske i čitave Srbije, s koje je skinuta anatema da je, podržavajući vođu antiokupatorskog pokreta otpora i ministra vojnog izbjegličke jugoslavenske vlade u Londonu, bila na strani Hitlerovog Trećeg Reicha”.

Nakon sudske odluke SUBNOR Srbije oštro je kritizirao rehabilitiranje Mihailovića istaknuvši da to predstavlja prekrajanje istine i “sipanje soli na svježu ranu’’. U toj udruzi, koje okuplja pretežno članove partizanskih postrojbi i njihovih potomaka, smatraju i da je rehabilitacija MIhailovića pravno neutemeljena i zato neodrživa.

(H)
Foto: Peđa Milosavljević / CROPIX 
Naslovnica Svijet