Novosti Hrvatska

pokupili ga na aerodromu

Priveden Indexov novinar: je li policija ustinu došla po njega zbog objava na Twitteru? Zar verbalni delikt nije trebalo izumrijeti prije 30 godina?!

pokupili ga na aerodromu

Novinara Gordana Duhačeka policija je danas privela zbog, kako tvrde na portalu Indeks, dvaju objava na Twitteru.

Prva je vezana za jedan zadarski slučaj. Druga uz satiričnu obradu „Vile Velebita“.

U svojoj objavi iz srpnja 2018. Duhaček je napisao sljedeće:

- Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su ga u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl. Nedajbože da se itko opire sistemu – glasila je objava, uz koju je stajala i kratica ACAB. Koja u punoj verziji znači „All cops are bastards“. Ili, u prijevodu, Svi policajci su gadovi.

Drugi tvit datira iz kolovoza ove godine. Duhaček je „Vilu Velebita“ preimonovao u „Gov… Velebita“.

I objavio sljedeće:

Domoljubi su me zbog persiflaže "Vile Velebita" prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim "slučajem". Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna – poručio je Duhaček.

Indeks tvrdi da je njhov novinar u nedjelju pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija.

-Sam je otišao sinoć u policijsku postaju u Heinzlovoj kako bi se s njima dogovorio oko detalja. Danas je, naime, trebao na službeni put van Hrvatske. No, policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli – navode na portalu.

Ako se njihove tvrdnje pokažu točnima, i ako je Duhaček doista priveden zbog objava na Twitteru, biti će novi slučaj kažnjavanja novinara zbog verbalnog delikta. Nečeg što je u Hrvatskoj, slijedom demokratskih promjena, trebalo izumrijeti prije 30 godina.

 

Naslovnica Hrvatska