Novosti Hrvatska

OPET U 1945.

Antifašisti i simpatizeri ustaša i Pavelića 'zaratili' na Facebooku: pogledajte što jedni i drugi rade sa svojim profilima nakon odluke da je 'Za dom spremni' nelegalan

OPET U 1945.

Na Internetu već godinama traje prava borba između antifašista i novokomponiranih ustaša, i to gdje drugdje nego na internetu, ali sada se ta 'borba' pojačala i to ovaj put na Facebook profilima.

Naime, nakon odluke Visokog prekršajnog suda da je pozdrav 'Za dom spremni' nelegalan i vrijeđa sve hrvatske građane i takvome mu nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru, a što su pozdravili brojni odvjetnici i pravosudni djelatnici, na Facebooku su ipak mnogi ogorčeni i promijenili su fotografije profila i stavili znak 'Za dom spremni', a neki od njih čak i pozivaju da ih policija privede.

S druge strane kontru udaraju uvjereni antifašisti, stavljaju slike crvene zvijezde, slave maršala Tita, te u opise svojih profila postavljaju kraticu SFSN - Smrt fašizmu, sloboda narodu.

- Da nije bilo Tita i partizana danas ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Da je bilo po Paveliću danas bi Dalmacija bila pod Italijom - samo je jedan od opisa na tim profilima. 

Podupiratelji ustaša pak slave zločince Luburića, Francetića i izdajnika Pavelića, navode da su bili "krivo shvaćeni hrvatski heroji". Kad im se spomene da su ustaše ubijale i djecu, onda nađu i za to opravdanje...

Primijetili smo i nekoliko profila s imenom Ante Pavelića, međutim netko ih je prijavio pa ih je Facebook izbrisao. 

U našoj galeriji gore pogledajte 'screenshotove' nekih profila, dio ih je profilne slike promijenio nedavno, a neki pak od njih već godinama na svojim profilima drže "HOS", "Za dom" i sl...

Dijeli se i tekst iz 'Slobodne', u kojem se opisuje zločin kada su prije 75 godina zgroženi prolaznici u Bihaćkoj ulici zatekli strašan prizor: jedna lijepa mlada žena odjevena sva u bijelo i tri muškarca njezinih godina visjeli su prepuknutih vratova gotovo nasred grada. 

Na današnji dan prije 75 godina tri muškarca i mlada violonistica visjeli su nasred Splita; Svjedoci ustaškog zločina: Sonjina smrt potresla je grad, iza nje je ostao šestomjesečni sinčić...

Bili su to Ivan Šarolić iz Postinja, Ladislav Stazić iz Splita, Ante Pupić iz Otoka i Sonja Zdenka Bućan rođena Domančić iz Splita.
Kroničar je zabilježio kako je "narod bio ogorčen, žene su stiskale šake i glasno prijetile krvnicima, a muškarci skidali šešire odajući počast žrtvama fašističkog terora". Taj grozni zločin nad nevininim civilima su počinile ustaše kojima je, podsjetimo, glavni moto bio - "Za dom spremni". 

Ako je suditi po raspravama na Faceboku, forumima, pomirbe između ove dvije Hrvatske, a koju je tako žarko zazivao i Franjo Tuđman, nikada neće ni biti. 

Naslovnica Hrvatska