Novosti Crna kronika

SUĐENJE DOUGLASU CANEU

Šokantne scene ubojstva na Zrću prikazane u zadarskoj sudnici, optuženi nije ni trepnuo: jednom muškarcu presjekao venu i aortu i ubio ga, drugom su liječnici spasili život. Krv je prskala po svjedocima...

SUĐENJE DOUGLASU CANEU

Videozapis policijskog očevida ispred kluba "Kalypso" na Zrću, gdje je 27. lipnja prošle godine jednom muškarcu presjekao venu i aortu i ubio ga, dok su drugom liječnici spasili život, nisu izazvali emocije kod 26-godišnjeg Britanca Douglasa Canea koji ga je u petak, prvi put nakon zločina, vidio u sudnici Županijskog suda u Zadru.

Snimke ispijenih koktela, tragova krvi, te čak fotodokumentaciju tijela 26-godišnjeg Uga Wilsona kojeg je usmrtio nožem, promatrao je, a da nije ni trepnuo. Prethodno se izjasnio da se ne osjeća krivim, a izvođenju dokaza s očevida u sudnici usprotivio se njegov branitelj Boris Radman.

- Riječ je o nezakonitim dokazima koji se trebaju izdvojiti iz spisa. Zapisnik o očevidu sastavljen je bez naloga, a obdukciju nije odradila Opća bolnica u Zadru nego privatna vještakinja, što je suprotno Zakonu o kaznenom postupku - rekao je Radman, navodeći kako je time Caneu povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Sutkinja Sandra Radanović i tužitelj Slobodan Denona odgovorili su kako su te primjedbe već riješene pravomoćnom sudskom odlukom, no Radman je ustrajao da primjedbe uđu u zapisnik jer bi predmet mogao završiti na Ustavnom ili Europskom sudu za ljudska prava - ističe Radman.

Premda je u petak bilo planirano ispitivanje svjedoka putem videoveze, sud u Londonu izvijestio je Županijski sud u Zadru da su slobodni termini tek sredinom siječnja iduće godine. Sutkinja Radanović nova je ročišta zakazala za 16. i 17. prosinca do kada će se provesti i sudsko-medicinsko vještačenje.

Prema optužnici, zločin se odigrao oko 5.30 ispred noćnog kluba "Kalypso" u dijelu koji je pod videonadzorom. Nakon kraćeg sukoba Cane je nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza koji su mu došli u pomoć.

Jedan od svjedoka koji je bio u Wilsonovu društvu, kazao je kako je skupina muškaraca “ljutito gledala u njih” u klubu, a kada ih je pitao u čemu je problem, rekli su mu da su im sumnjivi.

Mrtvozornik je rekao da su svjedoci bili “poprskani krvlju” i da se Wilson “držao za prsa” kad je pao na pod.

Cane je nakon počinjenja zločina pobjegao, no policija ga je brzo identificirala zahvaljujući nadzornim kamerama kluba "Kalypso". Uhićen je u splitskoj zračnoj luci od kada se nalazi u zatvoru u Zadru. Kako bi prikrio identitet prije bijega je ošišao gustu crnu kosu i obrijao glavu.

Zadarsko tužiteljstvo tereti ga za ubojstvo i dva pokušaja ubojstva. Wilsonu je nož zabio u lijevu stranu prsišta pa je ovaj uslijed presječene vene i aorte iskrvario i preminuo.

Prijatelju koji mu je priskočio u pomoć zadao je više ubodnih rana u torokalni dio leđa i desnog bedra, a trećeg sunarodnjaka nije pogodio u vitalni dio tijela nego u lijevu natkoljenicu i potkoljenicu.

Naslovnica Crna kronika