Novosti Crna kronika

odsluženje kazne

Josip Perković stigao u Remetinec: redovnim letom Croatia Airlinesa sletio je u zračnu luku, odakle je pravosudnim kombijem odvezen u Zagreb

odsluženje kazne

11:10

Josip Perković sletio je redovnim letom Croatia Airlinesa u zagreb, odakle je pravosudnim kombijem prebačen u Remetinec, piše Jutarnji list.

9:57

Zrakoplov Croatia Airlinesa u kojemu bi trebao biti Josip Perković, sletio je u zračnu luku Franjo Tuđman.

RANIJE

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, u Njemačkoj osuđen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak bi trebao doći na odsluženje kazne u Hrvatsku, kazao je njegov odvjetnik Anto Nobilo.

U izjavi za Hinu Nobilo je rekao kako nema službene potvrde, ali da očekuje da će Perković tijekom dana u Hrvatsku stići nekim od redovnih letova iz Muenchena.

Josip Perković vraća se u Hrvatsku! Stiže na odsluženje kazne za ubojstvo Stjepana Đurekovića, nakon slijetanja u Zagreb bit će izravno odvezen u Remetinec

Potom će najvjerotanije biti odvezen u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.
Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Naslovnica Crna kronika