Novosti Crna kronika

zastrašujući prizori

Ljudi u crnom prodefilirali središtem Zagreba: doznajemo što su slavili, utješna je tek činjenica što su im ambicije o velikom skupu pale u vodu

 zastrašujući prizori

Skupina od dvadesetak osoba obučenih u crno prodefilirala je u nedjelju središtem Zagreba.

Riječ je o svečanom „mimohodu“ Autohtone Hrvatske stranke prava organiziranom u povodu Antunova, crkvenog blagdana blagdanu kojega se u Nezavisnoj državi Hrvatskoj slavilo kao Poglavnikov imendan.

Antunovo se nakon Hitlerovog poraza i sloma NDH tradicionalno slavilo u ustaškim emigrantskim krugovima.

Nakon prvih višestranačkih izbora Antunovo u Hrvatskoj nikada nije dobilo tu dimenziju, zadržavši se u pravilu na crkvenoj svetkovini Svetoga Ante koja se obilježava 13. lipnja.

Slike Ante Pavelića na „mimohodu“ nije bilo, ali je bilo hrvatske zastave sa prvim bijelim poljem, portreta Ante Starčevića i transparenta " Hrvatska nije slobodna, oslobodimo Hrvatsku ".

Uoči skupa Autohtona Hrvatska stranka prava pozvala je sve građane da im se pridruže u crnoj majici i crnim hlačama.- Dan prije komunjare slave ubijanje Hrvata, i rušenje Hrvatske države. Pokažimo im u nedjelju da Hrvatska živi vječno!! – stoji u pozivu Autohtonog HSP-a.

Riječ je o vanparlamentarnoj stranci koju predvodi Dražen Keleminec, političar koji je već ranije osuđivan zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava „Za dom spremni“i koji u Srbu redovito organizira prosvjed protiv proslave tamošnjeg ustanka.

Organizatori su za „mimohod“ pripremili 200 hrvatskih barjaka.

No, najveći dio njih ipak je, sudeći po malom odazivu, ipak ostao - neiskorišten.

 

Naslovnica Crna kronika