Novosti Crna kronika

svi vasini skandali

Kako su Milijanu Brkiću presudile - žene: nakon svih afera iz kojih se uspio izvući, najskuplje će platiti što je 'zavirivao' u e-mail poštu vlastite supruge i nadzirao ljubavnicu?

svi vasini skandali

Iako se donedavno junačio da će ga mimioći kaznena odgovornost za aferu SMS, tijekom vikenda uslijedio je preokret. Potpredsjednik Sabora, drugi čovjek HDZ-a i još prije koju godinu jedan od najmoćnijih političara u državi Milijan Brkić ipak se našao na udaru hrvatskog pravosuđa.

Prvo je ispitan u svojstvu osumnjičenika, a potom je i službeno objavljeno da je protiv njega i još trojice suradnika Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala PNUKSOK iz Osijeka podigao kaznenu prijavu.

I to zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba. Uz Brkića, u prijavi se tereti i njegova brata Jozu, kuma Blaža Curića, koji je do uhićenja bio vozač u Ministarstvu poljoprivrede, te Franje Varge, koji je u čitavom slučaju očito krunski svjedok.

Policijsko praćenje

Brkiću su, čini se, u cijelom slučaju presudile žene. Odnosno, saznanja policije da je zamjenik predsjednika HDZ-a navodno, uz Varginu sekundažu, "zavirivao" u e-mail poštu svoje supruge Karmen. Ali i da je - a o tome je Varga govorio u svojem iskazu - nadzirao i vlastitu ljubavnicu.

Nakon što je bivši policijski informatičar Varga uhićen zbog fabriciranja lažnih SMS-ova za potrebe Dinamova gazde Zdravka Mamića - a njegovim se uslugama, navodno, pokušao poslužiti i posrnuli tajkun Ivica Todorić - pojavila su se nagađanja da je Varga upravo zahvaljujući Brkiću upozoren da ga policija prati. I da mu je naloženo da uništi sve kompromitirajuće dokaze.

Kada su otkrili da su tajne mjere prisluškivanja Varge "probijene", policija je odmah uhitila Vargu i na njegovom mobitelu našla poziv Curića, bivšeg specijalca koji je ratovao zajedno sa Brkićem, i koji je s potpredsjednikom Sabora povezan kumskom vezom.

A odakle vozaču takva povjerljiva informacija, to nam ostaje samo nagađati. To je očito i istražiteljima bio prvi trag koji je aferu SMS povezao s Brkićem. Jedino je pitanje imaju li protiv Plenkovićeva zamjenika išta više od upada u elektroničku poštu supruge. Ili će čitava priča ostati samo na tome.

Puno se pisalo i o navodnom probijanju tajne istrage o elitnoj prostituciji u Zagrebu, čiji su klijenti navodno bili i visoki državni dužnosnici. Kao zamjenik ravnatelja policije, Brkić im je, tvrdio je jedan svjedok, dojavio da su pod istragom i time ugrozio policijsku akciju.

U to doba ministar unutarnjih poslova bio je Tomislav Karamarko, a on nije protiv Brkića poduzeo nikakve stegovne mjere. Sumnju je podgrijala i činjenica da je u međuvremenu nestao spis. On je nedavno pronađen, a državno odvjetništvo je prošli mjesec objavilo da nije utvrđena osnovana sumnja da je itko, pa ni sam Brkić, povrijedio odredbe o čuvanju službene tajne. Što je Brkić dočekao sa olakšanjem, pomalo i likovanjem.

Kriminalisti

Milijana Brkića se, na koncu, teretilo i za prepisivanje diplomskog rada na Policijskoj akademiji. Postupak protiv njega okončan je u ožujku 2014. godine sa zaključkom da je Brkić 70 posto svojega rada prepisao od policajca Stanka Tomića, koji je diplomirao dvije godine prije njega.

To je sa sobom ponijelo i oduzimanje diplome, ali ne bezuvjetno, jer je plagiranje odlomaka tretirao kao "lakši oblik nepravilnosti".

Brkić je očito bio svjestan koliko mu je priča s prepisanim dijelovima diplomskog rada teret u karijeri. Zbog nje 2016. nije mogao postati ni junior ministar u mandatu premijera Tihomira Oreškovića. Na čelnu poziciju u Ministarstvu branitelja kandidirao ga je tadašnji predsjednik HDZ-a Karamarko.

Most Bože Petrova stavio je veto na to imenovanje. Brkić je, stoga, prionuo poslu i u jesen 2017. diplomirao, dobivši zvanje "stručnog specijalista kriminalista".

Isto ono koje vjerojatno imaju i oni koji su protiv njega podignuli kaznenu prijavu u aferi SMS.

Karlovačka banka i milijuni eura

Njegovo ime spominjalo se i na suđenju za nezakonitosti u Karlovačkoj banci. Jozo Brkić svjedočio je kako ga je brat Milijan, u to vrijeme visokopozicionirani dužnosnik SOA-e, 2006. ili 2007. godine pozvao da se uključi u Opatovina projekt, građevinski mega-pothvat koji su pod sumnjivim pravilima vodili čelni ljudi Karlovačke banke.

Obavještajac Brkić bi rado i sam tada ušao u posao jer je računao na veliku zaradu, no to zbog dužnosti na kojoj se nalazio nije mogao, pa je odlučio nagovoriti brata.

Tvrtku koja je trebala postati partner "Opatovina projektu" na koncu je osnovala Milijanova supruga Karmen. Jozo je bio spreman uložiti dva do tri milijuna eura, što bi mu osiguralo veću dobit nego u Australiji, gdje je ranije živio. No, onda je došla recesija, pa su Brkići od svega odustali.

Ubojstvo srpskih civila

Sumnja je pala na Brkića i tijekom istrage o ubojstvu šestero srpskih civila u selu Grubori, tijekom akcije čišćenja terena uoči prolaska Tuđmanova "vlaka slobode" prema Kninu.

Osumnjičene pripadnike Antiterorističke jedinice Lučko Brkić je, tada kao zamjenik ravnatelja policije, obavijestio da će biti privedeni na krim-obradu.

I time na sebe navukao optužbe da je probio tajnu istragu. Brkić se na suđenju za Grubore pojavio kao svjedok i ustvrdio da je o svemu redovito obavještavao tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

 

Naslovnica Crna kronika