Novosti Crna kronika

NE ŽELE U MIROVINU I RADE NAKON 67.

Veterani 'travu' kriju i u staračkom domu: drogu dilaju i osobe koje su debelo zagazile u treću dob, a 'šampion' je Ante s područja Imotskog

NE ŽELE U MIROVINU I RADE NAKON 67.

Uhićeni 72-godišnji Ante L. s područja Imotskog osumnjičen za dilanje, kod kojeg su nađeni kokain i digitalna vaga, veteran je ilegalnog posla.

Prije avanture s kokainom, evidentiran je 2013. godine kao glavni koordinator šverca 40 kilograma marihuane koju su skrivali u zagrebačkom staračkom domu, a slovio je i kao jedan od glavnih suradnika narkobosa Ivana S. iz Solina, koji je od 2000. do 2003. godine držao trgovinu heroinom i kokainom u Splitu i na području srednje Dalmacije.

U svom dosjeu Ante L. nije se ograničio samo na zlouporabu opojnih droga, nego ima i kaznenih djela ilegalnog posjedovanja oružja, krijumčarenja i prijevara. Iz činjenice da je ilegalni posao proširio i na bliskog člana obitelji koji je s njim sudjelovao u švercu marihuane, te po dobi u kojoj je uhićen s kokainom, lako je zaključiti kako mu mirovina nije na pameti.

Mlađahni Mirko ima samo 68

Droga, njezino konzumiranje i prodaja, najčešće se povezuju s mlađim osobama i uvriježeno je mišljenje kako se od tog posla odustaje puno prije 50. godine, osim u slučajevima neizlječivih ovisnika koji dilanjem zarađuju za osobnu upotrebu.

Slučajevi s područja PU splitsko-dalmatinske pokazuju kako je dilanje posao kojim se bave osobe starije od 50 godina, te čak i one koje su debelo zagazile u treću dob. Osim 72-godišnjeg Imoćanina, inspektori Službe kriminaliteta droga te policijskih postaja PU splitsko-dalmatinske su ove i prošle godine uhitili deset veterana.

Najviše ih je zatečeno s plantažama marihuane u seoskom okruženju, gdje su gotovo u pravilu skrivali i oružje, dok je manji broj, njih trojica, uhićen s heroinom, redom svi dileri s gradskih ulica. Zbog količine i pronađene opreme svi su prijavljeni za proizvodnju i(li) stavljanje u promet opojnih droga.

Drugo mjesto po starosnoj dobi pripada Mirku K. (68) s područja Muća, kojem su početkom studenoga prošle godine u vrtu pronašli četiri stabljike indijske konoplje visoke više od dva metra te još pola kilograma ubrane i osušene u kući. Mirku je to bila prva prijava u dosjeu.

Samo dan prije na području Čaporica uhićen je tri godine mlađi Jakov N. (65), kod kojeg je nađeno 16 stabljika indijske konoplje, 25 grana iste biljke koje su se sušile te još 200 grama smrvljene marihuane. I Jakovu je to bila prva prijava.

U Segetu Donjem uhićen je 64-godišnji Joško Š. u srpnju 2017. godine, kod kojeg je nađeno 658 grama marihuane, šest stabljika te 23 grama sjemenki.

Osim droge, imao je i više komada puščanog streljiva i dijelova oružja te je, osim za drogu, prijavljen i za ilegalno posjedovanje i izradu oružja i eksplozivnih tvari. Joškov dosje je nešto bogatiji; prvi put je za dilanje prijavljen kada je imao 29 godina, tj. 1982. godine, dvije godine poslije za tešku krađu te prije šest godina za prijetnju.

Djevojčica Ivanka od 62

Jedina ženska osoba među našim veteranima je 62-godišnja Ivanka Ć. iz Kaštel Lukšića, koja je početkom listopada ove godine uhićena s četiri stabljike i cijelom opremom za uzgoj. Žena je do tada imala čist dosje, a koja ju je nevolja u toj dobi nagnala na ilegalnu poljoprivredu, zbog koje je dobila kaznenu prijavu za dilanje, nije nam poznato.

Veseljko V. (61) uhićen je u siječnju ove godine, kada mu je u obiteljskoj kući u Dicmu nađeno 45 stabljika indijske konoplje uz opremu za uzgoj te automatska puška uz 60 metaka kalibra 7,62 mm. To mu je peti put da je evidentiran kao počinitelj kaznenih djela. Prijavljen je krajem 90-ih za protupravnu naplatu, dvije godine poslije za prijevaru.

Zatim je 2008. godine zatečen u Dugopolju s 300 grama kokaina koje je skrivao u vozilu te je poslije prijavljen kao član zločinačke udruge s još petoricom. Kaznenu prijavu za nedozvoljenu trgovinu dobio je 2014. godine.

Ovo su već pioniri

U Cisti Velikoj je u lipnju prošle godine, na neobrađenom zemljištu, uhićen Stjepan M. (56), koji je zatečen s malodobnim sinom od 16 godina prilikom zalijevanja marihuane. Stabljike marihuane su bile u 24 plastične posude, a osim "trave" nađen je i arsenal: automatska puška s četiri spremnika, tromblonskim nastavkom i 95 metaka, poluautomatska puška s optičkim ciljnikom, spremnikom i 16 metaka, pištolj sa spremnikom i osam metaka, zračna puška i 124 komada streljiva za lovačku pušku. Osim zbog droge i oružja, prijavljen je i zbog povrede djetetovih prava.

Jozo Ž. (54), vlasnik zemljišta na triljskom području, na kojem su na dvije lokacije nađene 72 stabljike indijske konoplje i 30 osušenih stabljika do metar i pol visine, uhićen je u rujnu prošle godine. Zaplijenjena je i digitalna vaga, pribor za uzgoj te puška M48 s mecima. Uhićen je i 47-godišnji pomagač koji je bio zadužen za zalijevanje. Jozo Ž. je do sada dva puta prijavljivan zbog prijetnji te jednom zbog posjedovanja droge.

Najstariji uhićenik zbog dilanja od trojice heroinskih veterana jest Ilija R. (60), kojem je u siječnju ove godine u Splitu, u večernjim satima, u stanu nađeno 1,95 grama i digitalna vaga. Prijave za preprodaju nije ga koštala količina droge, nego kupac od 39 godina kojem je te večeri prodao "piz" s nešto manje od grama heroina. Otprije je dva puta prijavljen za krađu te još jednom za peprodaju heroina.

Nije samo droga u pitanju

Prije desetak dana uhićen je Željko R. (58) iz Splita sa 110 grama heroina i uz prijavu za dilanje doveden pritvorskom nadzorniku. U dosjeu je već imao: posjedovanje droge, prijetnju, krađu, nasilničko ponašanje u obitelji i neplaćanje alimentacije. Treći je Svetislav R. (56) sa splitskih Pujanki, uhićen krajem listopada ove godine, kada mu je u stanu nađeno deset "pizeva" heroina različite mase.

Od opreme je imao i specijaliziranu vagu "Bullet scale", koja se koristi za mjerenje baruta pri punjenju metaka, ali je pogodna za svaki oblik praškaste materije. Policiji je poznat u poslu s drogom više od 20 godina. Prvi put prijavljen je 1997. godine, kada je u dva navrata uhićen s heroinom, te 2003., kada je ponovno prijavljen za prodaju iste droge.

Naslovnica Crna kronika