Novosti Crna kronika

liječnici se bore za život

Vrije u splitskom podzemlju: doznajemo detalje otmice i brutalnog premlaćivanja Marka Bekavca

liječnici se bore za život
Marka Bekavca je zaskočilo nekoliko mladića, koji su ga nakon kratke izmjene udaraca ugurali u kombi, a pronađen je s nizom prijeloma i ozljedom glave u garaži u Papandopulovoj ulici

Ni mjesec dana nakon što je izišao iz istražnog zatvora na splitskim Bilicama, gdje je nešto manje od četiri mjeseca bio zbog sumnje u pokušaj ubojstva, 25-godišnji Marko Bekavac prvo je u ponedjeljak, oko 14.30, otet, a onda sat vremena poslije pronađen brutalno pretučen u lokvi krvi.

Splitska policija tek je u ponedjeljak navečer, šest sati nakon njegova pronalaska, ne navodeći nikakve detalje u interesu istrage, šturo izvijestila o tome da je "na parkingu u Papandopulovoj ulici u Splitu oko 15.30 pronađen ozlijeđeni 25-godišnjak. Prebačen je u splitski KBC i operiran".

Izmjena udaraca

No, kako neslužbeno doznajemo, mladića je usred bijela dana kod autopraonice na splitskim Bačvicama, neposredno pokraj zgrade u kojoj se nalazi sjedište gradske organizacije SDP-a, dočekalo nekoliko mladića; barata se s brojkom od tri do pet.

Nasrnuli su na njega, no budući da je on dosta jake konstitucije, pružao im je otpor i već je na ulici počeo fizički sukob. Uspjeli su ga nakon kratkotrajne razmjene udaraca strpati u vozilo, navodno je riječ o kombiju, te su se odvezli u nepoznatom pravcu. Sve je to vidjelo nekoliko svjedoka, a napadači navodno nisu bili maskirani.

Sat vremena poslije, 25-godišnjaka su pronašli prolaznici na drugom kraju grada, navodno u podzemnim garažama u Papandopulovoj ulici, i to u vrlo teškom stanju.

S ozljedama koje su okarakterizirane kao opasne za život prevezen je u splitsku bolnicu, a doznajemo da je riječ o višestrukim prijelomima ruku, prstiju, nogu, ozljedama glave, a ima i krvarenje u mozgu zbog čega je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja. Liječnici se bore za njegov život.

Bekavac je u istražnom zatvoru proveo nekoliko mjeseci jer je bio glavni osumnjičeni u slučaju pucnjave na Deana Majstorovića, zvanog Điđi, u ožujku ove godine.

Pušten je iz zatvora nakon što je Županijsko državno odvjetništvo predložilo to istražnom sucu jer tijekom istrage nisu prikupljeni dokazi da je baš on ispalio nekoliko hitaca u Majstorovića. Istraga u tom slučaju još traje i trebala bi utvrditi tko je te večeri bio stvarna meta napada.

Nerazjašnjena pucnjava

Bekavca se teretilo da se te večeri 25. ožujka, oko 22 sata, dogovorio s Majstorovićem da se nađu u ulici Kroz Smrdečac te je, bez ikakva povoda i razloga, dok je ovaj izlazio iz automobila, u njega iz pištolja nepoznate marke kalibra 9 mm ispalio najmanje četiri metka ustrijelivši ga u obje noge i podlakticu, nakon čega je pobjegao.

Teško ranjeni Majstorović spašen je zahvaljujući liječničkoj intervenciji, a prigodom davanja iskaza kako policiji, tako i na ŽDO-u, tvrdio je da se ničega ne sjeća i da ne zna tko je pucao u njega.

Nakon ove pucnjave Bekavac je bio nedostupan policiji gotovo mjesec dana, a predao se nakon što je doznao da je za njim raspisana potraga. Tvrdio je da je "nestao iz grada" zato jer se bojao za svoj život, odnosno da nije znao je li on meta napada.

Cijelo je vrijeme tvrdio da je na njega i Majstorovića pucala neka treća osoba te da je on, nakon što je pucnjava počela, u panici pobjegao, a baš prilikom bježanja da ne bude ustrijeljen ispao mu je mobitel na kojem je bio SMS koji je praktički bio jedini dokaz koji su istražitelji imali i koji ga je povezivao s mjestom događaja. Na mjestu pucnjave pronađeno je i nekoliko čahura, no njihov pronalazak nije bio od velike pomoći.

Bekavac je u svom životu više puta imao posla sa zakonom, a 2009. godine pravomoćno je, kao maloljetnik, osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva 21-godišnjeg Marka Jurića, kojeg je kuhinjskim nožem ubo ispred lokala na Bačvicama, i to nakon što su se posvađali oko ulaska u WC. Kaznu je odslužio.

Naslovnica Crna kronika