Novosti Crna kronika

seksualni zločin u remetincu

Sina sutkinje iz osvete silovao zatvorenik kojega je ona prije osudila?

seksualni zločin u remetincu
Premda je zlostavljanje trajalo punih desetak dana, mladić ga nije prijavio zbog straha jer su mu navodno prijetili da znaju gdje živi te da će mu doći kući i silovati obitelj.

Policija je u subotu dovršila kriminalističko istraživanje brutalnog desetodnevnog zlostavljanja 23-godišnjeg mladića u zatvoru u Remetincu krajem siječnja ove godine, a kaznene prijave su Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici podnesene protiv Š. K. (18) i G. B.(19), cimera koji su s 23-godišnjakom dijelili zatvorsku ćeliju. Kako nam je potvrđeno iz zagrebačke policije, 18-godišnjak je osumnjičen zbog jednog slučaja silovanja i jednog pokušaja silovanja, a 19-godišnjaku se na teret stavlja pokušaj silovanja, piše Jutarnji list.

Iza šture policijske informacije krije se epilog jednog od najstrašnijih evidentiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u hrvatskim zatvorima. Kako je Jutarnji već pisao, 23-godišnjak, koji se iza zidina Remetinca našao sredinom siječnja zbog obiteljskog nasilja, odnosno prijetnji majci i sestri, prijavio je da su ga tijekom dvotjednog boravka u zatvoru ostali pritvorenici u ćeliji zlostavljali na razne načine. Između ostaloga, prijavio je kako su ga seksualno zlostavljali drškom metle, tukli sapunom umotanim u čarapu te improviziranim pendrekom napravljenim od časopisa, rezali žiletom, polijevali kipućom vodom i izbjeljivačem za rublje, po njemu gasili opuške...

Prijavljena samo dvojica

Premda je zlostavljanje trajalo punih desetak dana, mladić ga nije prijavio zbog straha jer su mu navodno prijetili da znaju gdje živi te da će mu doći kući i silovati obitelj. Kao kolovođe zlostavljanja opisao je upravo spomenutu dvojicu, 18-godišnjaka i 19-godišnjaka, no rekao je kako su u zlostavljanju sudjelovala još dvojica mladića koji su se s njima nalazili u ćeliji. No, kako se može zaključiti iz policijske informacije, policija tijekom obrade slučaja nije pronašla elemente njihove kaznene odgovornosti.

Premda su prve neslužbene informacije koje smo dobili o ovom slučaju govorile da je 23-godišnjak zlostavljanje prijavio tek kad je pušten iz Remetinca, prema svemu sudeći to nije istina, nego je zlostavljanje prijavio nakon desetak dana, i to zatvorskom čuvaru. Mladić je tada hitno prebačen u drugu ćeliju te odvezen u zatvorsku bolnicu na Svetošimunskoj cesti gdje je pregledan i zadržan tri dana sve dok mu nije istekao 15-dnevni pritvor, nakon čega je pušten na slobodu.

Pozadina napada još se utvrđuje, ali prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, povod bi mogao biti zaista skandalozan. Naime, 23-godišnji mladić sin je sutkinje jednoga suda na području Zagreba, a upravo ga je majka, između ostaloga, prijavila zbog prijetnji. No, kada su ga doveli u Remetinec, stavili su ga u ćeliju s 19-godišnjim Š. K., višestruko evidentiranim počiniteljem kaznenih i prekršajnih djela s elementima nasilja. Problem je bio u tome što je upravo 23-godišnjakova majka u jednom od tih ranijih slučajeva osudila Š. K. na zatvorsku kaznu. Na koji je način uopće moglo doći do situacije da sin sutkinje završi u istoj ćeliji s osobom koju je njegova majka osudila?

Ima li propusta?

Premda se može činiti da je riječ o velikom propustu, riječ je o situaciji koju je bilo gotovo nemoguće predvidjeti. Naime, Š. K. se sada nalazio u Remetincu zbog jednoga posve novog predmeta, a ne na osnovi odluke 23-godišnjakove majke. Budući je Š. K. već više puta bio kažnjen, teško da je itko mogao zaključiti da je u jednom od tih ranijih predmeta odluku donosio upravo blizak član obitelji osobe koju će kasnije s osuđenikom staviti u istu sobu.

U istoj ćeliji

Navodno je 23-godišnjak nakon dolaska u ćeliju u razgovoru, ništa ne sluteći, rekao zanimanje svoje majke, a Š. K. se sjetio da je to sutkinja koja ga je osudila. Odmah nakon što je čuvarima rekao za zlostavljanje, obaviješteni su policija i Državno odvjetništvo.Kriminalistička obrada najprije je počela u postaji u Novom Zagrebu, da bi je ubrzo preuzela centrala Kriminalističke policije u Heinzelovoj.

No, pojavili su se novi problemi. Naime, u međuvremenu je istekao istražni zatvor jednom od osumnjičenika, G. B. (19), a budući da je kriminalističko istraživanje u slučaju zlostavljanja još trajalo, on je pušten na slobodu. Tako je u petak, nakon što je istraga završena, policija ponovno došla na njegovu adresu te je uhićen, ovaj put zbog optužbi za pokušaj silovanja. Nakon uhićenja je predan pritvorskom nadzorniku pa bi se ponovno mogao naći u Remetincu.

Naslovnica Crna kronika