Mozaik Život

BRITANCI NA NOGAMA

Elizabeta opet iznenadila! Evo što je kraljica, nakon maratonskog sastanka, odlučila po pitanju sudbine Meghan i Harryja 

BRITANCI NA NOGAMA

Kraljica Elizabetha II. pristala je da princ Harry i vojvotkinja Meghan napuste kraljevsku obitelj i "kreiraju novi život" dijeleći vrijeme između Kanade i Velike Britanije tijekom "tranzicijskog razdoblja".

Rečeno je to u kratkom prioćenju što ga je Buckinghamska palača objavila u ponedjeljak kasno poslijepodne nakon završetka "kriznog sastanka" kraljevske obitelji na kojemu su, uz britansku vladaricu, bili princ Harry, princ Charles i princ William.

Prinčevi reagirali na skandalozne medijske napise: Ovo je uvredljivo za braću kojima je stalo do mentalnog zdravlja!; Harryju je, kažu, slomljeno srce

U osobno intoniranom prioćenju, u kojemu kraljica često navodi "moja obitelj" i "moj unuk", Elizabetha kaže kako bi više voljela da Harry i Meghan ostanu članovi kraljevske obitelji s punim radnim vremenom, ali ona i njezina obitelj potpuno podupiru njihovu želju da kreiraju novi život za svoju mladu obitelj.

Konstruktivna rasprava

Kraljica kaže kako je njezina obitelj održala vrlo konstruktivnu raspravu o budućnosti njezinog unuka i njegove obitelji, te da razumije i poštuje njihovu želju da budu neovisniji i uz to ostanu vrijedan dio njezine obitelji.

Kaže i kako su Harry i Meghan jasno dali do znanja da se ne žele oslanjati na javno financiranje u svom novom životu.

Detalji buduće uloge Harryja i Meghan u kraljevskoj obitelji tek trebaju biti definirani, a kraljica kaže kako njezina obitelj mora razriješiti složena pitanja, ali navodi i da je zatražila da konačne odluke budu donesene u predstojećim danima.

Činjenica da kraljica svog unuka i njegovu suprugu u priopćenju navodi kao Harryja i Meghan, bez titula, što je značajan odmak od uobičajene prakse, sugerira kako bi se oni mogli odreći kraljevskih titula i novca poreznih obveznika.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj su spekulirali kako će Harry tražiti od bake, oca i brata da on i Meghan zadrže titule iako će dio godine živjeti u inozemstvu i financijsku neovisnost ostvariti zarađujući od brenda Sussex koji bi, prema procjenama, mogao biti "težak" 400 milijuna funta.

Mora se izbjeći šteta

Proteklih dana kraljevski su savjetnici ubrzano radili na različitim opcijama za Harryjevu i Meghaninu budućnost, nakon što su oni izdali priopćenje prema kojemu žele odstupiti s pozicija starijih članova kraljevske obitelji i podijeliti vrijeme između Velike Britanije i Sjeverne Amerike, ali pri tome zadržati kraljevske titule i privilegije.

Kraljica Elizabetha II., koja je bila, kako su navodili britanski mediji, duboko povrijeđena unukovom objavom bez njezinog znanja, jasno je savjetnike uputila da se problem mora riješiti u roku od nekoliko dana kako bi se izbjegla daljnja šteta za monarhiju.

Dala je do znanja kako želi garancije da Harryjevo i Meghanino poslovno carstvo izgrađeno oko njihove Sussex titule neće naškoditi kraljevskoj obitelji.

Naslovnica Život